Grasveldje wordt droomtuin

20 juni 2007 om 00:00 Nieuws

De zware klei geeft zich niet gemakkelijk gewonnen. Acht leerlingen van praktijkschool De Baander werken de komende woensdagen wekelijks aan de nieuwe tuin van De Stuifberg. Maar voor ze de moestuin, het kippenhok of de bloemperken kunnen aanleggen, moeten ze eerst de graszoden verwijderen. Deze klus vraagt om doorzettingsvermogen van de leerlingen die meedoen in het stageblok Klus&Co. Hun school, De Baander, is een praktijkschool voor leerlingen wier leerachterstand te groot is om het VMBO te volgen. ,,Deze stages zijn gericht op leren werken”, zegt docent Peter van Oort. ,,Het gaat om arbeidsvaardigheden als op tijd komen, doen wat er van je gevraagd wordt, teamwork en het overwinnen van tegenslagen. Nou vandaag komen we er zo’n tegenslag tegen.”

Project van De Baander voor De Stuifberg VATHORST - Ruiken, voelen, proeven en kijken, dat is wat de bewoners van woonboerderij De Stuifberg in Vathorst straks gaan doen in hun nieuwe tuin. Woningcorporatie Portaal heeft stukje van het openbare groen afgestaan ten behoeve van de gemeenschapstuin. Leerlingen van praktijkschool de Baander gaan het grasveld omtoveren tot een klein parkje. Matchpoint koppelde De Baander aan De Stuifberg.

door Luuk Miedema

De tegenslag van vandaag is de freesmachine die het laat afweten. En de overwinning vindt Peter in een leerling brom-fietstechniek die hij even bij De Baander ophaalt. Na tien minuten sleutelen heeft hij het benzinemotortje aan de praat. ‘Meester’ Peter maakt zelf het eerste rondje met de frees door het taaie gras. En voor de leerlingen is het leunen op de scheppen gelukkig voorbij.

Vanaf een tuinbankje moedigt een bewoonster van de Stuifberg de leerlingen aan. ,,Scheppen maar meisjes.” Samen met vijf andere dementerende ouderen woont mevrouw Glismeyer in De Stuifberg. Woonboerderij De Stuifberg is een kleinschalige woonvoorziening van Zorgaccent Amersfoort bedoeld voor 6 mensen met dementie. De woongemeenschap is zoveel mogelijk ingericht als een gewoon huis. Ouderwetse tafelkleedjes, kroonluchters en borduurwerkjes bepalen het interieur. En ook het wandklokje tikt er net als thuis. De bewoners leven er volgens de patronen die ze in hun eigen familieomgeving ook hadden. Ze eten samen en helpen met boodschappen doen, koken, tafeldekken en opruimen.

In de nieuwe tuin komen veel elementen uit het verleden van de bewoners terug, zoals de geuren en smaken van de moestuin, de kleuren van de bloementuin en de geluiden uit het kippenhok. Bovendien geeft de tuin de bewoners wat meer ruimte om zelfstandig een beetje rond te dwalen. En wie dat wil, kan straks helpen met het de zorg voor planten en dieren. Veel planten komen in bakken te staan, zodat bewoners er ook vanuit een rolstoel bij kunnen.

Jan Kip, woonbegeleider in de Stuifberg, heeft een gedetailleerde plan uitgewerkt. ,,We planten zoveel mogelijk bekende bloemen, planten en vruchten, zoals bijvoorbeeld rode bessen of aardbeien.“ Hij is erg blij met de hulp van de leerlingen van De Baander. ,,Wij zijn een klein huis, we hebben dus geen afdeling groenvoorziening. Dus dan is deze oplossing fantastisch. We hopen dat we straks wat vrijwilligers vinden, die ons gaan helpen met het onderhoud.”

Een leerling van de Baander is ondertussen de eerste kruiwagen met graszoden gaan legen. Sharon Pot heeft dit soort werk nog niet eerder gedaan, maar het kruien bevalt haar wel. En straks helpen om een kippenhok te timmeren lijkt haar ook wel wat. De vaardigheden die ze opdoet met gereedschappen, planten en dieren zijn mooi meegenomen.Maar of ze in de toekomst een baan wil als hovenier, dat denkt ze niet. Ze heeft al stage gelopen in de wasserij en de ouderenzorg en vooral dat laatste beviel prima.

Ook Peter van Oort is enthousiast over dit project. ,,Vaak loopt dit soort projecten via Matchpoint Betrokken Ondernemen. We komen op die manier op allerlei plekken waar nuttig werkt ligt, werk dat niet gedaan kan worden omdat er geen budget is. Ook in dit tuinproject snijdt het mes aan twee kanten. Het heeft een meerwaarde voor de bewoners van de Stuifberg, maar ook voor onze leerlingen. Zij kijken op deze manier eens wat verder dan hun neus lang is. Het vergroot hun betrokkenheid bij de samenleving.” Sharon vat de werkzaamheden van Klus&CO op haar eigen manier samen. ,,Als wij straks zo bejaard zijn, dan doen andere kinderen dit voor ons.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie