Tik op de vingers voor Smink

13 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Deze week is er een gesprek tussen de afvalverwerker en de provincie. ,,Zodat dit soort zaken niet meer gebeuren’’, zegt provinciewoordvoerder Verstraelen. ,,Het bedrijf moet het calamiteitenplan naleven. Er zijn fouten gemaakt.’’ Directeur Story van Smink vindt dat de zaak wordt opgeblazen: ,,Het was gewoon een brandje op de stort, dat met een paar uur onder controle was. Ik zal niet zeggen dat alles perfect loopt, maar dit was de tweede keer in 20 jaar.’’ Toch wil Story scherpere afspraken met provincie en brandweer.

Niet naleven afspraken rampenprotocol AMERSFOORT - Afvalverwerker Smink krijgt een ‘dringend verzoek’ van de provincie in de toekomst de afspraken uit het calamiteitenprotocol na te leven. Aanleiding is een brand op 3 juni op de stortplaats aan de Lindeboomseweg. Smink had direct na het uitbreken van de brand de provincie op de hoogte moeten stellen, maar dat is niet gebeurd. In verband met mogelijke risico’s voor de volksgezondheid had de provincie meteen passende maatregelen willen nemen. Achteraf bleek dat de brand geen gezondheidsrisico’s heeft opgeleverd.

door John Spijkerman

De brand ontstond op zondag 3 juni na 22.00 uur. Door broeien was een stuk van de afvalberg gaan branden. De brandweer kon het terrein niet meteen op, omdat er geen goede toegangssleutel was. Dit zorgde voor enig oponthoud. Brandweerwoordvoerder Tromp zegt dat dit te maken had met de overname van Smink door Shanks. Brandweerlieden hebben het hek van binnenuit opengemaakt. Van 23.00 tot 03.00 uur is er geblust. Asbestcement-vezelplaten die er lagen, werden nat gehouden om te voorkomen dat dit materiaal in de lucht terecht zou komen. Later zijn ze met zand afgedekt.

De brand zorgde voor onrust bij omwonenden. Zij klagen over het ontbreken aan informatie. ,,Waarom zo geheimzinnig?’’, vraagt Mirjam Bloemendaal zich af. Zij woont niet ver van de stort. ,,Er was een behoorlijke rookontwikkeling. We hebben alle ramen en deuren gesloten.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie