Kleine Haag onveiliger in 2006

13 juni 2007 om 00:00 Nieuws

In opdracht van de gemeente heeft B&A heeft een onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid rond het Zorgcentrum aan de Kleine Haag en de dagopvang aan de Stovestraat in 2006. De situatie van vóór de komst van het Zorgcentrum wordt daarin vergeleken met die van na de komst ervan. Er is gekeken naar zowel de veiligheidsgevoelens van omwonenden als naar de feitelijke politiecijfers en de klachten bij het meldpunt van het Zorgcentrum. Er is een telefonische enquête gehouden onder omwonenden waaraan 222 mensen hebben meegedaan.

Meerderheid zegt dat overlast gelijk is gebleven AMERSFOORT - De onveiligheid rond de dagopvang aan de Stovestraat is in 2006 iets verminderd, terwijl die rond het Zorgcentrum juist toeneemt, zo blijkt uit een rapport van Adviesbureau B&A. In het laatste kwartaal van 2006 kwamen er bij de politie juist minder aangiften binnen voor het Zorgcentrum, maar voor de Stovestraat waren dat er meer.

door John Spijkerman

Uit de politiecijfers blijkt dat er rond de Kleine Haag in 2006 meer overlastmeldingen zijn geweest dan het jaar daarvoor. In het tweede kwartaal van 2006 waren er zelfs twee keer zo veel aangiften. Het laatste kwartaal laat een dalende lijn zien. Procentueel steeg de overlast van 30 naar 49 procent. Als meest voorkomende soorten overlast worden genoemd achtergelaten rommel van daklozen en verslaafden (geen spuiten), openlijk gebruik van alcohol en drugs, geluidsoverlast en bedelen/opdringerigheid.

Opvallend is dat beduidend minder mensen aangeven zich onveilig te voelen door drugsgebruikers, alcoholisten en daklozen. Daar staat tegenover dat het percentage mensen dat enkele keren per week overlast ondervindt van verslaafden en/of daklozen in de eigen straat hoger ligt dan vorig jaar. Bijna 55 procent van de ondervraagden vindt dat na de komst van Zorgcentrum de overlast gelijk is gebleven, terwijl 41 procent spreekt over een toename. Ruim 4 procent vindt dat er sprake is van een afname van de overlast.

Volgens politiecijfers nam de criminaliteit rond de Kleine Haag juist af, maar dat blijkt niet uit het gevoel van bewoners. 64 Procent zegt dat de overlast van criminaliteit is toegenomen, tegenover 33,5 procent die een toename ziet, 2,5 procent ziet een afname. In de top 3 van meest voorkomende delicten rond de Kleine Haag staat fietsendiefstal op de eerste plaats, gevolgd door dronkenschap en drugs/medicijnen.

De meeste overlast wordt ervaren op de Stadsring, gevolgd door het Park, het Zocherplantsoen en de Kleine Haag. De Stovestraat staat op een gedeelde vijfde plaats. De overlast en criminaliteit rond de Stovestraat nam in aantallen iets af. In de top 3 van meest voorkomende delicten staat fietsendiefstal op nummer 1 gevolgd door vernielingen/beschadigingen en bedreigingen/geweld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie