‘Bouwvergunning zonder parkeerplek’

6 juni 2007 om 00:00 Nieuws

De gemeente stelt nu als eis dat er per gebouwde woning ook parkeerplek komt. In de bestemmingsplannen staat welke parkeernorm de gemeente hanteert in verschillende wijken.Met de huidige regels komt het nogal eens voor dat bouwaanvragen worden afgewezen omdat er geen parkeerruimte beschikbaar is. ,,Op allerlei plekken zie je nu initiatieven die we willen, maar die niet kunnen omdat er geen parkeerruimte is’’, zegt wethouder Luchtenveld. ,,De uitbreiding van een visrestaurant is dan niet mogelijk omdat er geen parkeerplaatsen zijn’’.

B en w komen met nieuwe nota parkeernormen AMERSFOORT - De gemeente moet in de binnenstad bouwvergunningen kunnen afgeven, ook als niet aan de parkeernorm kan worden voldaan, vindt wethouder Ruud Luchtenveld. ,,In principe moet altijd een bouwvergunning worden afgegeven, ook als op eigen terrein geen parkeerplaatsen zijn.’’ Die parkeerplekken kunnen dan worden ‘afgekocht’ door per aan te leggen parkeerplaats 25.000 euro te storten in een speciaal fonds. Met dat geld belooft de gemeente binnen een aantal jaren openbare ondergrondse parkeerplaatsen te creëren in het centrum. Dat is de inhoud van de nieuwe nota Parkeernormen Amersfoort 2007.

door John Spijkerman

In bijzondere gevallen krijgt de gemeente de mogelijkheid om een ‘ontheffing’ voor het afkopen van parkeerplaatsen te geven.Luchtenveld denkt dat het met de nieuwe parkeernormen in de hand makkelijker wordt studenten- en starterswoningen in de binnenstad te kunnen bouwen als er geen parkeervergunningen worden afgegeven. ,,Dat zijn dan wel woningen zonder parkeervergunningrecht.’’ Ook als bedrijven en instellingen meer parkeerplaatsen willen, kunnen ze daarvoor toestemming krijgen, mits daarvoor wordt betaald.

Luchtenveld kan zich voorstellen dat sommigen denken dat de gemeente het afkopen van parkeerplaatsen gebruikt als een melkkoetje, maar hij ontkent ten stelligste dat dit de insteek is. De gemeente hoopt dat er met de nieuwe regels meer vestigingsmogelijkheden komen.

Het college wil ook ruim baan geven aan startende ondernemers in woonwijken. Zij kunnen parkeerruimte afkopen voor 5.000 euro per parkeerplaats.,,We willen de bedrijvigheid in woonwijken stimuleren.’’

B en w willen dat er in woonwijken een hogere parkeernorm wordt gehanteerd voor duurdere woningen. Voor goedkopere woningen wordt dan een lagere parkeernorm gebruikt van 1,6. Voor woningen met een waarde van 256.000 euro of meer geldt een hogere parkeernorm van 1,9. De huidige normen zijn te laag voor de duurdere woningen vindt Luchtenveld, omdat er vaak twee auto’s per woning zijn.

De gemeenteraad moet zich nog over de nota uitspreken voordat deze de inspraak ingaat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie