Publiek valt als blok voor Dinobos

6 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Actiegroepen hebben zich met hand en tand verzet tegen de ‘inlijving’ van drie hectare bos door het DierenPark. De Vereniging Behoud Bos Birkhoven Bokkeduinen en de Utrechtse Natuur- en Milieufederatie zijn er fel op tegen dat een deel van het achterliggende bos gebruikt wordt voor het dinopark. Ondertussen stonden de in Duitsland geproduceerde dinosauriërs te wachten in opslagloodsen in Hoogland. Eind maart verloren de actiegroepen een rechtszaak om de aanleg van de calamiteitenroute en de bouw van hekwerken en verlichting rond het Dierenpark stop te zetten. De bestuursrechter zag geen belemmeringen, waardoor het DinoBos alsnog open mocht gaan. Een vaste bezoeker met een abonnement op het DierenPark zegt achteraf niet te begrijpen waarom de aanleg van het Dinobos zo omstreden was.,,Ik snap niet waar dat hele gedoe voor nodig was. Het gaat notabene om natuurbehoud! Het Dinobos is met heel veel respect voor de natuur ingericht. Dat kun je aan alles zien. Het is geweldig.”

Jurassic Park vindt plek in de Keistad AMERSFOORT - Anderhalf jaar lang duurde het voordat DierenPark Amersfoort het felbevochten Dinobos mocht inrichten. Maar nu heeft Amersfoort dan eindelijk zijn eigen Jurassic Parc. Na de opening van het Dinobos trekt het Dierenpark dagelijks duizenden extra bezoekers, is de hoop. Het publiek lijkt om: ‘Wat is het hier prachtig! Het ziet er fantastisch uit’.

door Aliëtte Jonkers

In het Dinobos lopen verhalenvertellers rond die de bezoekers, jong en oud, informeren over de nieuwe oerbewoners. Vooral kinderen hangen aan de lippen van deze verhalenvertellers. Bij nadere beschouwing blijken sommige jeugdige bezoekers echter zelf al echte ‘dinokenners’ te zijn. De 4-jarige Mike heeft thuis een boek over dino’s. Hij weet te vertellen dat zijn lievelingsdino, een gigantische vleesetende spinosaurus, niet in het Dinobos te vinden is. Jammer, vindt hij. ,,De leukste dino hier vind ik de T-rex. Die is ook heel groot.” Inderdaad is de replica van de Tyrannosaurus Rex in het DierenPark Amersfoort een flink beest. Met zijn hoogte van 14 meter is het een indrukwekkende verschijning. Maar het kan nog groter: de Diplodocus kon wel dertig meter lang worden. Dat werd het Dierenpark iets te gortig; de Diplodocus die in het DinoBos werd geplaatst, is met zijn elf meter lengte pas half volwassen. Net als Mike vinden ook de jonge bezoekers Jesse (6) en zijn zusje Hannah (3) de T-rex de allermooiste dino in het DierenPark. De welbespraakte Jesse zegt “héél verheugd” te zijn met het nieuwe Amersfoortse Dinobos. ,,Nee, spannend vind ik het niet. Wel als ze echt zouden bestaan!” Zusje Hannah is het daar helemaal mee eens.

Bijzonder is de manier waarop het Dinobos is ingericht. Zoveel mogelijk is gebruikt gemaakt van natuurlijke materialen. Geen felkleurige, plastic zitbankjes, maar uitgehakte boomstammen bieden plek om even een boterhammetje te eten. In plaats van hekken rondom de dinosculpturen, zijn er takkenbossen gebruikt. Veel hout en ander bosafval komt uit Vathorst, waar veel bomen zijn gekapt om plaats te maken voor nieuwbouw. In het Dinobos wordt het ‘gerecycled’ in de vorm van natuurlijke omheiningen. En het DierenPark plantte maar liefst twaalfduizend varens in het bos, omdat varens in die tijd – in weliswaar een iets andere variant – ook voorkwamen. Langs een wandelpad van bijna een kilometer begint een reis door de tijd. In het DinoBos komen enkele diersoorten voor die leefden voordat het tijdperk van de dinosauriërs begon. De tocht door de oertijd begint dan ook 400 miljoen jaar geleden. Het tijdperk waarin de meeste dinosauriërsoorten leefden, is het Krijt: 144 tot 65 miljoen jaar geleden.

Extra bezoekers

DierenPark Amersfoort heeft er 6,5 hectare bos bij gekregen, waarvan 3 hectare voor het Dinobos. Het is de bedoeling dat deze tentoonstelling voor een periode van 3 jaar blijft staan, waarna wordt gekeken of dit blijft of dat er iets anders op deze plek gebouwd gaat worden. Dit is afhankelijk van het aantal bezoekers dat het Dinobos extra naar het park zal trekken. In het eerste weekend was er in ieder geval al een stijging van het aantal bezoekers met twintig procent: de opening van het Dinobos heeft vijfduizend extra bezoekers gelokt. Als het aan de 4-jarige Mike ligt, de jonge dinosauruskenner, blijft het Dinobos gewoon bestaan. Hij weet het nu al zeker: ,,Ik wil hier nog een keer naartoe.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie