Asbestverwijdering en renovatie Flehite kost drie miljoen

6 juni 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Voor de renovatie van Museum Flehite en het verwijderen van de asbest heeft het museum een bedrag nodig van drie miljoen euro, vertelt museumdirecteur Gerard de Kleijn. Voor dit geld doet hij een beroep op de gemeente. ,,Er zijn voor ons geen andere partijen dan de lokale overheid.'' De Kleijn hoopt dat de gemeenteraad nog vóór de zomervakantie instemt met financiële steun voor Flehite, zodat direct na de zomervakantie een begin kan worden gemaakt met de asbestverwijdering.

door John Spijkerman

,,Op verzoek van het college van b. en w. hebben we de kosten in beeld gebracht. Ik verwacht dat het college komt met een voorstel in de richting van de gemeenteraad'', stelt De Kleijn.

Het Museum dat eigendom is van de Oudheidkundige Vereniging Flehite heeft zelf geen middelen. Voor de herinrichting van de begane grond had het museum 400.000 euro opzij gezet. Direct na de 'asbestramp' heeft De Kleijn een bedrag van 500.000 euro teruggestort op de gemeenterekening. Dat bedrag was al door de gemeente verstrekt en bestemd voor een nieuwe klimaatinstallatie in het museum. Als deze bedragen worden afgetrokken van de benodigde drie miljoen, zou Flehite ruim twee miljoen euro extra nodig hebben van de gemeente.

De Kleijn wil niet zeggen hoe de onderverdeling is van de kosten voor respectievelijk renovatie en asbestverwijdering. ,,Die bedragen geef ik niet prijs, zolang we nog geen offertes binnenhebben.'' De Kleijn is bang dat als die precieze bedragen nu al bekend worden, aannemers daar met hun offertes rekening mee kunnen houden. Dat kan weer prijsverhogend werken. Wel wil hij kwijt dat het grootste bedrag bestemd is voor de renovatie. Die is erop gericht om het pand in de oude staat te herstellen en om enkele verbeteringen door te voeren.

Als de asbestsanering na de zomervakantie kan beginnen, hoopt De Kleijn Museum Flehite weer in september 2008 te kunnen openen voor het publiek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie