Nieuwe straatnamen en namen van openbare ruimten

1 juni 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het college van b en w gaat akkoord met nieuwe straatnamen en namen voor openbare ruimten in Amersfoort. In Schuilenburg en in het deelplan Velden 3 DEF, ten zuiden van Hooglanderveen, worden in het kader van nieuwbouwprojecten binnenkort wegen aangelegd waarvoor straatnamen gewenst zijn. Bovendien bevindt zich in Nieuwland een vrijliggend fietspad zonder naam, wat de vindbaarheid niet ten goede komt. Daarom krijgt dit nu ook een eigen straatnaam. Daarnaast zijn in het verleden veel parken en parkachtige gebieden officieel voorzien van een naam. Het plantsoen op de voormalige stadwal rond de binnenstad zal hieraan worden toegevoegd. Omdat in het gebied vanouds vier delen worden onderscheiden, zullen ook vier namen worden toegekend. De naamgeving van het genoemde groengebied heeft geen invloed op de adressen van aanliggende bedrijven en woningen.

Velden 3DEF

Op 13 februari 2007 zijn door het college de namen van de straten in het nog te realiseren deelplan Velden 3DEF, ten zuiden van Hooglanderveen, vastgesteld. Later bleek echter dat een kleine straat in dit plan over het hoofd gezien is. Dit straatje ligt in het gedeelte 3E en verbindt Het Veld met De Hoevens. Uit de eerder door de heren Noortman en Van den Heuvel verzamelde en door de Belangenvereniging Hooglanderveen voorgelegde veldnamen is de naam Zomervaagt gekozen.Dit stuk grond, ooit gelegen ten zuiden van de boerderij Vathorst, is door de aanleg van de snelweg A1 verdwenen. Op de bijlage met de beschrijvingen is de locatie aangegeven op een kaart uit circa 1950. Het beloop van deze straat is aangegeven op de bij deze nota behorende tekening 0712.

Schuilenburg

Ten westen van de Operaweg, tussen het Isoldepad en het Mélisandepad, wordt binnenkort een nieuwbouwplan gerealiseerd. Vanaf de Operaweg wordt een doodlopende weg aangelegd, waar twee blokken met woningen langs worden gebouwd. Het terrein krijgt een openbaar karakter en voor de straatnaamgeving is gekozen voor een naam die aansluit bij de thematiek in de omgeving. De namen in Schuilenburg verwijzen voornamelijk naar opera’s en voor deze straat is er geen uitzondering gemaakt. De straatnaam wordt Orpheuspad, verwijzend naar één van de eerste opera’s, Orpheus of Orfeo, van Claudio Monteverdi uit 1607.

Nieuwland

In de afgelopen maanden hebben verschillende vrijliggende fietspaden een eigen naam gekregen om de vindbaarheid ervan te vergroten. Tussen De Oude Munt en de Groninger Kroongaarde ligt ook zo’n naamloos fietspad. Omdat het pad zich bevindt tussen twee gebieden met verschillende straatnaamthema’s, appelrassen en oude panden uit de binnenstad, diende een keuze gemaakt te worden bij welke aansluiting gezocht zou moeten worden. Het pad ligt grotendeels in het gebied met de appelnamen en krijgt daarom de naam Jasappelpad. In de bijlage staat iets geschreven over deze appel, die veel in de provincie Utrecht geteeld werd.

Openbare ruimten

De meeste parken en parkachtige gebieden hebben op 7 juni 2005 officieel een naam gekregen. In een eerder stadium was dit al gebeurd met het Burgemeester Brouwerplantsoen en het Van Stolbergpark. Het plantsoen op de voormalige stadswal rond de binnenstad stond niet op de lijst. In publicaties worden verschillende namen gebruikt, zoals b.v. Zocherplantsoen. Tot 1920 is er sprake van de naam Plantsoen, die gebruikt wordt voor het groengebied. In 1920 wordt in het kader van straatnaamgeving het Plantsoen in vier delen opgesplitst door de windrichting erachter te vermelden. Plantsoen-Noord liep toen van de Koppelpoort tot de Kamppoort (Kamp), Plantsoen-Oost van de Kamp tot de Monnikendam, Plantsoen-Zuid van de Monnikendam tot de Utrechtse Poort (Utrechtsestraat) en Plantsoen-West van de Utrechtse Poort tot de Koppelpoort. Door de aanleg van de Stadsring werden de langs de voormalige Beek lopende wegen min of meer parallelwegen van de Stadsring. De gemeenteraad heeft in 1966 dan ook besloten de namen van deze parallelwegen (Wijersstraat, ’t Laantje en Plantsoen-Zuid) in te trekken of het beloop te wijzigen (Bekensteinselaan, Plantsoen-West). Deze uit verkeerstechnisch oogpunt doorgevoerde wijziging heeft tot doel gehad dat tussen Achter Davidshof en de Monnikendam enkel de straatnaam “Stadsring” wordt gebruikt. De aanliggende bebouwing heeft daarom een huisnummer aan de Stadsring en deze situatie verandert door de naamgeving van de groengebieden niet.

Plantsoen-oost (bij Sint Andriesstraat)

Het Plantsoen-Noord en het Plantsoen-Oost zijn momenteel straatnamen, met het oude beloop uit 1920. De aanliggende groengebieden krijgen dezelfde namen. Het Plantsoen-West is ook nog een bestaande straatnaam, maar sinds 1966 betreft dit slechts het pad tussen Achter Davidshof en de Koppelpoort. Het aangrenzende groen krijgt dan ook de naam Plantsoen-West. Plantsoen-Zuid is sinds 1966 geen straatnaam meer en dat blijft ook zo. Het groengebied, tussen de Monnikendam en de Arnhemsestraat, zal echter wel de naam Plantsoen-Zuid krijgen. Het Burgemeester Brouwerplantsoen, gelegen in een gedeelte dat vroeger ook Plantsoen-West heette, zal qua naamgeving ongewijzigd blijven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie