Prijzen voor Rokushikan Holland

1 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Sebastiaan Broeders werd vorig jaar al Nederlands Kampioen in de mudan categorie. ,,Het is een grote prestatie van Sebastiaan dat hij dit jaar in een hogere categorie het succes van vorig jaar heeft weten voort te zetten. Door het winnen van het Nederlands Kampioenschap heeft hij bovendien een plaats veroverd in het Nationale Iaidoteam”, aldus Yvonne Jordan, die naast dojoleider tevens coach is van het Nederlands iaidoteam. ,,Na het NK beginnen elk jaar de voorbereidingen voor het Europese iaido kampioenschap dat dit jaar eind oktober in Parijs zal worden gehouden.Dat een van onze dojoleden de nationale eer kan gaan verdedigen is een mijlpaal voor de dojo en natuurlijk een spannende uitdaging voor Sebastiaan zelf, die sinds begin 2005 actief iaido beoefenaar is.” Rokushikan Holland nam met in totaal negen leden deel aan aan het NK iaido en werd in Rotterdam bovendien aangemoedigd door een groot aantal Rokushikanners, die op de tribune zaten.

Amersfoorters kampioen op NK iaido AMERSFOORT - Twee leden van de Amersfoortse iaido- en kendo dojo Rokushikan Holland vielen in de prijzen op het Nederlands Kampioenschap Iaido op 20 mei jongstleden in Rotterdam. Sebastiaan Broeders werd Nederlands Kampioen in de eerste dan categorie en dojoleider Yvonne Jordan werd derde in de vijfde dan categorie.

Iaido is de traditionele Japanse vechttechniek van het resoluut en vloeiend trekken van het zwaard, gevolgd door een directe aanval als dodelijk antwoord op een aanval van een denkbeeldige tegenstander of tegenstanders. Bij kendo, het Japanse schermen, dat ook in Rokushikan Holland wordt getraind, is er wel een echte tegenstander alleen wordt er dan geen gebruik gemaakt van een echt zwaard, maar van een zwaard van bamboe.

Rokushikan Holland is nog een jonge dojo die in 2003 gestart is met de lessen in iaido en kendo in Amersfoort. De dojo wordt geleid door Yvonne Jordan (vijfde dan iaido en eerste dan kendo) die al ruim 17 jaar ervaring met deze vechtkunsten heeft. Ze heeft zelfs een tweetal jaren in Japan getraind en heeft, toen zij terugkwam uit Japan de dojo opgezet. Momenteel trainen er ruim veertig leden, mannen, vrouwen en jeugd van verschillende leeftijden, op de woensdagavond en de zaterdag. Er wordt hard getraind zowel recreatief als voor wedstrijden en examens. Rukushikan Holland is actief op iaido en kendowedstrijden in eigen land en ook in het buitenland. “ Het enthousiasme van de leerlingen en onze uitdagende doelen leiden ertoe dat we op zoek zijn naar een trainingsruimte waar we vaker in de week, maar ook in het weekend kunnen trainen” , aldus Jordan. ,,Zeker met het oog op de voorbereidingen voor het Europese Kampioenschap zou het mooi zijn als we een eigen dojoruimte zouden kunnen vinden, waar we genoeg vloeroppervlakte hebben (liefst natuurlijk een houten vloer) en ook genoeg ruimte boven onze hoofden, zodat we onze zwaarden vrijelijk rond kunnen zwaaien. Wie iets weet kan met mij contact opnemen. Een eigen dojo zou ons de gelegenheid bieden het Amersfoortse iaido en kendo verder te ontwikkelen.” Voor meer informatie zie: www.jikiden.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie