Basketbalcoach met passie

1 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Rijsewijk, een ras Amsterdammer, maar al vele jaren woonachtig in Amersfoort, was op jeugdige leeftijd een begenadigd voetballer uit Amsterdam West, die echter volgens zijn toenmalige begeleider Bleijenberg (ja die!) toch te “lui” voor dit snelle spelletje werd geacht en die hem aanraadde zijn heil te zoeken in de basketbalsport, waar hij eveneens over de nodige talenten bleek te bezitten. De talentvolle Rijsewijk die het basketbalspelletje leerde op straat, speelde al op 13-jarige leeftijd in het Amsterdams team en niet veel later in het Nederlands jeugdteam, waar hij samen acteerde met de basketballegende Tom Boots. Op 15-jarige leeftijd liet hij het voetbal los en koos hij definitief voor zijn geliefde basketbal en speelde op 16-jarige leeftijd al op eredivisie niveau bij het toenmalige ‘Landlust’ en maakte deel uit van het Nationale team, waarin hij tot aan zijn 28ste levensjaar de sterren van de hemel speelde. De verhuizing naar Amersfoort in combinatie met een tweetal vervelende blessures deden hem besluiten om te stoppen op het allerhoogste niveau en zich te gaan verdiepen in het trainersvak (coaching).

AMERSFOORT - In gesprek met de 61-jarige Peter Rijsewijk, voormalig topbasketballer en al jarenlang basketbalcoach bij tal ven verenigingen, valt mij de passie op waarmee hij over basketbal praat. Rijsewijk, gehuwd met zijn Emmy en in het rijke bezit van twee volwassen zoons kent een bewogen en rijk gevuld sportleven, waarover hij niet raakt uitgepraat. Na afronding van zijn maatschappelijke carrière, enige jaren terug, is hij momenteel het technisch aanspreekpunt (‘groundsman’) van de Amersfoortse tennisvereniging Randenbroek.

door Huub van Aerssen

Toen een eerste verzoek van Bunschoten (Shooters) om bij die basketbalvereniging als playing coach aan de gang te gaan vanwege ‘de dollars’ mislukte, nam hij contact op met Delta Lloyd (het voormalige Landlust) en kreeg daar een contract als coach van de eredivisie dames. Met dit team, waar hij zo’n 10 jaar mee werkte, behaalde hij de nodige successen en gaven hem het predikaat topcoach. Met de heren ging het daarna een aantal jaren wat minder en op 40-jarige leeftijd liet hij het topbasketbal los, waarna op een wat gematigder niveau vele andere verenigingen volgden, waaronder verenigingen uit Bunschoten, Amersfoort en Barneveld. In de jaren 90-92, op 46-jarige leeftijd, was hij coach hij de Amersfoortse basketbalvereniging Crackerjacks en speelde zelfs nog 1 jaar in het eerste team wat uitkwam in het Rayon. Na een verschil van opvatting met het toenmalige Crackerjacks bestuur besloot Rijsewijk enige jaren zijn basketbalpet aan de wilgen te hangen. Toen Barneveld een aantal jaren geleden bij hem aanklopte, bleek dat de drive er nog steeds was en na drie succesvolle jaren in datzelfde Barneveld, werd onlangs besloten om in goed overleg uiteen te gaan.

Basketbaldier Peter Rijsewijk, op dit moment ‘basketballoos’, blikt terug op een rijk gevulde sportloopbaan, met vele prachtige ‘highlights’ en nauwelijks dieptepunten. Een van de hoogtepunten in zijn glansrijke sportleven was zonder twijfel de periode als speler in het Nationale Team. Rijsewijk een basketballer in hart en nieren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie