De Saffraan meert af in Eem

1 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Het drijvende restaurant kreeg de naam De Saffraan, naar de kostbare specerij die veel wordt gebruikt in Spanje, Zuid-Frankrijk, Griekenland en andere mediterrane landen. De kleuren van de plant Saffraan, violet, rood en goud, komen straks ook terug in de inrichting van het schip.

Horecaboot wordt komende weken ingericht SOESTERKWARTIER - De Saffraan, zo heet het nieuwe horecaschip van Scheerder Vastgoed BV. De historische sleepklipper Hoop op Welvaart, waarin het drijvende restaurant wordt gevestigd, meerde woensdagmorgen af in de insteekhaven op industrieterrein Isselt. De komende zes weken zal de Griekse binnenhuisarchitect Vangelis Safakis het mediterrane restaurant passend inrichten.

door Natanja Vreugdenhil

Hoewel het schip van buiten al af is, mocht het nog niet op zijn toekomstige ligplaats in de Eemhaven afmeren. De gemeente oordeelde dat eerst ook de inrichting van het schip klaar moet zijn, om geluidsoverlast te voorkomen. De 40 meter lange historische sleepklipper vertrok afgelopen zaterdag uit Friesland, waar flink aan het voormalige vrachtschip is getimmerd.

De hoop op Welvaart werd in 1886 gebouwd maar is nu uit de vaart genomen om als restaurantboot dienst te doen. De motor ging eruit om plaats te maken voor de keuken. Ook kreeg het schip zijn oude masten terug. Maar deze moeten nog wel overeind worden gezet. Met mast en al had het schip op zijn reis naar Amersfoort niet onder de vele bruggen door gekund.

Omdat er slecht weer was voorspeld, werd het schip direct naar Amersfoort gesleept, waar het dinsdag al de hele dag in de insteekhaven lag. Maar om de komst van het restaurant te vieren, werd het schip woensdag nog even teruggesleept naar Baarn, om vanaf die plek met een gezelschap van betrokkenen feestelijk de Keistad feestelijk binnen te varen.

Aan boord onder meer Kostas en Selma Georgiades, eigenaren van Grieks restaurant Pallas Athene op de Hof. Zij gaan De Saffraan straks uitbaten. Zij hopen dat mensen in het drijvende restaurant hun vakantiegevoel even terugkrijgen. In mediterrane landen eten mensen immers vaker op een schip. ,,Je moet je niet opgeprikt hoeven voelen op ons schip. Het personeel moet daarom warm en toegankelijk zijn”, beschrijft Selma Georgiades. Het duo koos Kars van Wechem als chefkok. ,,We geloven dat hij voor een ongedwongen sfeer kan zorgen.”

Tegelijkertijd wil het duo Georgiades dat het restaurant tot ‘het hogere segment’ gaat behoren. ,,We willen met dagverse ingrediënten werken”, vertelt kok Ruud Verkaaik. ,,Dat is sowieso noodzakelijk, omdat we op het schip maar beperkt ruimte hebben om voorraden op te slaan.” De koks zijn nu bezig om een menukaart samen te stellen met gerechten uit de landen rondom de Middellandse Zee. Half juli wordt het restaurant geopend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie