Leerlingen naar Mozambique

30 mei 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT – De Johan van Oldenbarnevelt-leerlingen Willemijn Boone (15) en Kate Murphy (17), en docent Paul Hirsch verblijven van 4 tot 11 juni in Mozambique. Op uitnodiging van de stichting Young Africa bekijken ze hoe het geld van de lustrumactie wordt besteed. Ze helpen met de bouw van een school en maken kennis met de jongeren die daar een opleiding gaan volgen.

In februari vierde het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt zijn 630-jarig bestaan. De lustrumactiviteiten stonden in het teken van een goed doel: de stichting Young Africa, in 1998 opgericht door Dorien Beurskens. Met haar man Raj heeft ze in Zimbabwe het Young Africa Skill Centre opgezet. Jongeren krijgen er een opleiding met veel praktijkoefening, een microkrediet en begeleiding op de arbeidsmarkt. Nu het Skill Centre in Zimbabwe goed loopt, zijn Dorien en Raj naar Mozambique verhuisd. Daar hebben ze, vlakbij de grote stad Beira, grond gekocht waarop een school gebouwd wordt met het geld dat het JvO bijeengebracht heeft.

Het schoolgebouw telt twee verdiepingen met lokalen, werkplekken en een mediatheek. De JvO- leerlingen en hun docent zullen de voortgang van de bouw bekijken en zelf de handen uit de mouwen steken. Willemijn en Kate nemen ruim achthonderd pennen mee, die ze op hun eigen school hebben opgehaald.

Leerlingen en medewerkers van het JvO hebben zelf voor de besteding van het actiegeld gekozen voor de stichting Young Africa. YA heeft geen dure overhead: het bestuur zit in Nederland en bestaat uit vrijwilligers. De directie van het Skill Centre in Zimbabwe bestaat uit Zimbabwanen, die nog een jaar gecoacht worden door een Nederlander.

Het bedrag van de lustrumactie, 11.000 euro, wordt door de Wilde Ganzen en door de Nederlandse Commissie voor Duurzame Ontwikkeling met tweeënhalf vermenigvuldigd. De gulle bijdrage van een aantal sponsors maakte de reis van de JvO-delegatie mogelijk. De delegatie is te volgen op de weblog: willemijnenkate.waarbenjij.nu

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie