Nieuwbouw voor Dierentehuis

30 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Vóór eind september moet het college enkele scenario’s voor financiering van de nieuwbouw hebben uitgewerkt. Bij de verdere uitwerking van de plannen spelen ook Leusden en Woudenberg een belangrijke rol, want het Dierentehuis vervult een regionale opvangfunctie.

Raad wil sobere maar duurzame oplossing AMERSFOORT - De gemeenteraad wil een sobere maar duurzame nieuwbouw voor het Dierentehuis aan Laan 1914. De raad vraagt het college van b. en w. daarover in overleg te treden met de Dierenbescherming en een aantal scenario’s op te stellen. Voor de nieuwbouwplannen zet de gemeente Amersfoort alvast een bedrag tussen de 500.000 euro tot 1.000.000 euro opzij.

door John Spijkerman

Nieuwbouw van het Dierentehuis is nodig, omdat het huidige onderkomen niet voldoet aan de wettelijke eisen die gesteld worden voor de opvang van dieren. Enkele maanden geleden maakte het Dierentehuis bekend dat nieuwbouw, inclusief sloop van het huidige onderkomen 3,3 miljoen euro zou kosten. Daarvan kon de Dierenbescherming zelf 300.000 euro betalen. Afhankelijk van het inwoneraantal van Amersfoort, Leusden en Woudenberg werd een verdeelsleutel opgesteld. Amersfoort zou het leeuwendeel van de nieuwbouw, ruim 2,3 miljoen euro, moeten betalen. Van Leusden werd 480.000 euro gevraagd en van Woudenberg 160.000 euro. Vanuit de raad werd nogal aangekeken tegen de hoogte van de kosten. Vandaar dat de fracties ook pleitten voor een sobere maar duurzame nieuwbouw.

Als de scenario’s eind september op tafel liggen, wordt duidelijk hoeveel Amersfoort moet betalen. Voorzitter Paul Smits van de Dierenbescherming hoopt dat de raad het geld beschikbaar stelt in de vorm van een renteloze aflossingsvrije lening, wat in de praktijk neerkomt op een schenking.

Voorafgaand aan de raadsvergadering van dinsdagavond was Smits niet helemaal gerust op een goede afloop, maar achteraf bleek het een ‘pijnloze bevalling’. Alleen de fracties van Jouw Amersfoort, CDA en ChristenUnie stemden tegen. ,,We gaan nu om tafel vanuit het vertrekpunt dat er nieuwbouw moet komen. We gaan kijken of er nog efficiëntere mogelijkheden zijn.’’ Smits gelooft niet dat de nieuwbouw veel goedkoper kan, omdat er niet ‘veel luxe’ in de plannen zit. ,,De bouw van een 5-sterren hotel is nooit aan de orde geweest.’’ Een mogelijkheid om de nieuwbouwkosten iets omlaag te krijgen, is om de nieuwbouw gefaseerd uit te voeren. ,,We kunnen wat kleiner beginnen.’’

Nu de Amersfoortse gemeenteraad kiest voor nieuwbouw, rekent Smits op meer hulp vanuit het bedrijfsleven. Daardoor kan de bijdrage van de gemeentes misschien omlaag. Voordeel van het Amersfoortse ‘Ja’ is verder dat de discussie met Leusden en Woudenberg een stuk makkelijker wordt, denkt Smits.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie