‘Kunstenaarsbolwerk aan Eem’

30 mei 2007 om 00:00 Nieuws

In samenwerking met een stichting die zich inzet voor het behoud van industrieel erfgoed, werken de drie kunstenaars aan een plan voor het Rohm en Haasgebouw. Daarin verandert het pand in een kunstenaarsbolwerk voor Amersfoortse, maar ook voor nationaal en internationaal bekende kunstenaars. ,,Deze plek heeft een enorm potentie’’, weet Sander van Mil. ,,Qua locatie is dit perfect. Wij kunnen meegroeien en bloeien.’’ Morgen hebben de kunstenaars en de stichting een gesprek met de gemeente over hun plan. Zij denken dat het past in de visie van de gemeente voor de ontwikkeling van het Oliemolenkwartier. ‘Creatieve bedrijven’ moeten daarin ruim baan hebben.

Kunst als open motor voor de creatieve stad AMERSFOORT - ,,Wij laten ons niet wegsturen naar een uithoek in de stad’’, zegt kunstenaar Sander van Mil strijdlustig. Samen met Thijs Trompert en Marisja Smit huurt hij atelierruimte in twee loodsen van het Rohm en Haasgebouw aan de Kleine Koppel. De kunstenaars, verenigd in de Stichting Kleine Koppel, willen dat de voormalige lijmfabriek in de toekomst verandert in een kunstenaarsbolwerk aan de Eem.

door John Spijkerman

Voor de komende vijftien jaar mikt het college in het Oliemolenkwartier op bedrijfjes op het gebied van ontwerpen, bouwen , advies, ICT en media. B en w. vinden dat kunstenaars vooral een plek moeten zoeken op de Wagenwerkplaats. Het plan van de kunstenaars moet concurreren met het plan van architectenbureau Poolen en adviesbureau Pentascope. Maar als Poolen en Pentascope zich vestigen in het Rohm en Haasgebouw, moeten de drie kunstenaars vertrekken. Na tussenkomst van GroenLinks raadslid Sylvia Kesler heef het college de gemeenteraad toegezegd te kijken of een combinatie van beide plannen mogelijk is.

Het karakter van de fabriekshallen inspireert de kunstenaars. Het opdelen van de open ruimte van de lijmfabriek in kleine ruimten doet het ambachtelijk karakter van de fabriek geweld aan. ,,We gaan ervan uit dat de gemeente serieus naar ons kijkt,’’’ zegt Van Mil. ,,Bij de exploitatie, praat je over miljoenen. Met behoud van de huurprijs kunnen we dit pand bewaren als kunstenaarsbolwerk en als we de huurprijs iets opschroeven zijn we binnen zeven jaar uit de rode cijfers.’’ In totaal kunnen er wel tien tot vijftien kunstenaars werken in de twee loodsen, denkt Van Mil. Het is de bedoeling dat er verschillende afdelingen komen in het gebouw. Van Mil denkt bijvoorbeeld aan afdelingen voor schilderkunst, beeldhouwwerk en houtbewerking. Het pand kan worden gebruikt als open atelier, maar ook voor exposities, het geven van lezingen en voor workshops. De kunstenaars willen de lijmfabriek een opknapbeurt geven waarbij het oorspronkelijke ambachtelijke karakter behouden blijft. ,,Als we hier blijven wordt er flink in het pand geïnvesteerd. Ook de gevel en de schoorsteen wordt gerestaureerd.’’

Als de gemeente niet ingaat op hun plan, denkt Van Mil dat de drie kunstenaars Amersfoort zullen verlaten. In een plek aan de Wagenwerkplaats hebben zij geen zin en een eigen pand bouwen is geen optie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie