‘Bokito deed wat hij moest doen’

30 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Een dromedaris die ineens verdwaasd op het pad staat, een aapje dat kortstondig een uitstapje maakt of een papegaai die zijn nootjes elders gaat zoeken. Dat zijn de enige incidenten die wel eens plaatsvinden met de dierentuinbewoners in Amersfoort. Vandaar dat Bokito’s actie ook bij de zoomanager grote indruk maakte. Hij voelt erg mee met zijn collega van Blijdorp, directeur Ton Dorresteijn die de eindverantwoordelijk draagt, maar ook met het slachtoffer dat zwaar gewond in het ziekenhuis ligt. Hij wijst erop dat het om een samenloop van omstandigheden gaat. ,,Bokito is met de fles groot gebracht, is in tegenstelling tot andere gorilla’s niet bang voor water omdat hij door mensen is opgevoed en heeft met hen een bepaalde affectie. Daarnaast is als een puber in Blijdorp gekomen en de oudere gorilla was net met twee vrouwtjes verhuisd naar een dierentuin in China. De aap wilde als nieuwe leider in de groep gerespecteerd worden. Ook had hij een herkenningsrelatie met een van de dagelijkse bezoeksters van het park, die door beiden verkeerd werd uitgelegd.

Hoedemaker: Dierenpark is gewoon veilig AMERSFOORT – Het is een van ergste scenario’s die je je maar kunt bedenken als je verantwoordelijk bent voor de levende have en de bezoekers in je dierenpark. Dat zegt Marjo Hoedemaker, zoomanager van dierentuin Amersfoort, als reactie op de uitbraak van gorilla Bokito en verwonden van de 57-jarige Yvonne de Horde uit Zoetermeer in diergaarde Blijdorp, nu al weer bijna twee weken geleden. Maar hij wil wel even kwijt dat dit een heel unieke gebeurtenis is in de geschiedenis van de Nederlandse dierentuinen. ,,Ik werk hier nu 46 jaar maar heb zoiets nog nooit meegemaakt, niet hier of elders in Nederland.”

door Bert Vos

Hoedemaker: ,,Vlak voordat hij uitbrak was hij al gepest door wat jongelui. En toen zag hij ook nog die vrouw langslopen die hem al dagen had staan aankijken en naar hem lachte. Iets wat je dus nooit bij een gorilla moet doen. Zijn slachtoffer dacht echt dat Bokito teruglachte toen die zijn tanden liet zien. Maar die puberende aap heeft iets gedacht van: ‘Potverdorie. Wat is dat nu? Je luistert niet naar mij?’ Ze was al enkele keren door de oppassers gewaarschuwd weg te blijven bij de mensenaap, die zich steeds meer geprovoceerd voelde. ‘Mevrouw, dat moet u niet doen’, hadden ze tegen haar gezegd. Als zij daar toen niet had gestaan was hij niet uit het buitenverblijf gesprongen. Ze is duidelijk de aanleiding geweest. Ik wil haar niet medeschuldig noemen, het is eigenlijk meer onkunde.”

Na reconstructie blijkt dat de aap datgene deed wat hij ook in het wild gedaan zou hebben zegt Hoedemaker. ,,Toen hij losbrak, het water oversprong, zijn slachtoffer meesleurde en beet totdat ze stil lag wilde hij haar alleen maar op de gorillamanier corrigeren. Dat oersterke beest had haar met gemak kunnen doden. Maar het ging hem erom dat ze respect toonde. Toen ze niet meer bewoog en zich in zijn beleving onderdanig gedroeg liet hij haar liggen. Want toen was het goed, toen luisterde ze eindelijk naar hem. Van nature zijn het geen bloeddorstige beesten. En wat die tachtig beten betreft, dat klopt niet helemaal. Als zo’n beest je tanden in je zet dan heb je gelijk tien wondjes. Een vrouwtjesgorilla met haar sterke leren huid kan daar tegen, maar een mens natuurlijk niet.”

Een dierenpark als dat in Amersfoort is gewoon veilig, verzekert de zoomanager. Of er moeten wel hele rare dingen gebeuren. ,,Er vliegen wel eens helikopters van de vliegbasis over. Als een kudde giraffe’s dan in paniek zou raken en toevallig allemaal de dezelfde kant oplopen, dan breken ze dwars door de omheining heen. Maar dat zou wel heel toevallig zijn. De meeste incidenten zijn te wijten aan menselijke fouten.”

De kans door een dier aangevallen te worden buiten een dierentuin dan binnen is vele malen groter merkt Hoedemaker op. Maar dat neemt niet weg dat de zoo in alle gevallen verantwoordelijk is voor de veiligheid van zijn bezoekers en dieren en altijd alert moet zijn. ,,Wij hebben ongeveer 35.000 abonnementhouders, ook daar zitten mensen tussen die een voorliefde hebben voor bepaalde beesten en speciaal voor hen komen. Daar is niets mis mee. Maar als we in de gaten krijgen dat er iets verkeerd gaat, zoals bij die dame in Blijdorp, dan grijpen we in. In het ergste geval krijgt iemand dan een toegangsverbod.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie