Overlast in Park Randenbroek

30 mei 2007 om 00:00 Nieuws

,,Het park verloedert”, vindt kunstenaar Ton Mooy. Al veertien jaar woont en werkt hij in de oranjerie in Park Randenbroek, maar hij is op zoek naar een nieuw onderkomen. De overlast die hij ervaart is daarvan de belangrijkste reden. ,,Ik ben bang voor een escalatie. Dat er iets onherstelbaars gebeurt”, zegt Mooy. Volgens hem gaat er geen week voorbij zonder incidenten in het park. Naast de ‘reguliere’ geluidsoverlast van luidruchtige bezoekers, kreeg hij de afgelopen jaren ook te maken met brandstichting, insluiping, diefstal en werd zijn dochter bedreigd.

,,Geen week gaat voorbij zonder incidenten” AMERSFOORT - Bewoners zijn de overlast in Park Randenbroek zat. Bezoekers parkeren hun auto bij de parkvijver en laten de portieren open staan, zodat hun muziek luid over het water schalt. Jongeren met gettoblasters vermaken zich in het park door alcohol te nuttigen, drugs te gebruiken of de liefde te bedrijven. Bijna drie jaar geleden verzochten de bewoners de gemeente om maatregelen te nemen, maar tot nu toe kregen zij nul op rekest.

door Natanja Vreugdenhil

Ondanks dat het park na zonsondergang niet toegankelijk is, ziet Mooy er ‘s nachts jongeren drinken en drugs gebruiken. Ook ziet hij geregeld dat daklozen hun tentje er pogen op te slaan. Er mag niet ge(brom)fietst worden, maar volgens de kunstenaar stoort niemand zich hieraan. Bezoekers rijden volgens hem met auto’s het park binnen, hoewel dit alleen voor bestemmingsverkeer toegankelijk is. Ze luisteren met open portieren naar hun autoradio. Verder poepen honden volgens Mooy waar dit niet mag. En bijna elke zondag ervaart hij geluidsoverlast van aangeschoten bezoekers van het jeu de boulesveldje.

Jongeren veroorzaken volgens Mooy de meeste overlast. ,,Soms zeg ik er wat van, maar de afgelopen jaren is gebleken dat de jongeren vreselijk lange tenen hebben”, zegt hij. ,,Nadat ik er eens iets van zei, werd een paar uur later gepoogd mijn schuur in de brand te steken. Het liep goed af, maar de boodschap was duidelijk. Een andere keer nadat ik de jongeren had aangesproken, werd mijn dochter thuis bedreigd. Een buurman die er iets van zei, toen er jongeren op zijn auto gingen zitten, kreeg een baksteen door de ruit.”

Mooy benadrukt dat niet alleen de bewoners van het park met de problemen te maken hebben: ,,Vaste bezoekers vertellen dat zij zich er niet meer prettig voelen.” In november 2004 verzochten de bewoners om verkeersbeperkende maatregelen. Maar gemeentewoordvoerder Reina van der Wal noemt dit een ‘ondoenlijke zaak’: ,,De mensen die overlast veroorzaken, komen op allerlei manieren binnen.” Ook de suggestie om het park ‘s nachts af te sluiten, is volgens haar niet haalbaar. Wel is er extra aandacht voor de overlast van hondenpoep. Inmiddels heeft Mooy een jurist in de arm genomen.

Burger Partij Amersfoort heeft schriftelijke vragen over de situatie gesteld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie