Spetterend Paardenspektakel

30 mei 2007 om 00:00 Nieuws

De organiserende vereniging “De Eemruiters” bestaat al meer dan 60 jaar en is een vereniging met veel ambitie. Het aantal jeugdleden van de ponyafdeling “De Hooglandertjes” is gestaag groeiende en diverse jeugdige ruitertjes waren ook op dit concours te bewonderen, waarbij zij goed meestreden in de voorste regionen. Zo’n 80 mensen waren dit jaar door de organiserende vereniging gemobiliseerd om alles in goede banen te leiden, waaronder juryleden, ringmeesters, secretariaat, personeel voor de catering, EHBO personeel en parcoursbouwers. Met oneindig veel inzet en weinig slaap vormden deze vrijwilligers de basis voor een goede uitvoering van dit Pinksterconcours.

Deels natte editie Pinkster Concours AMERSFOORT - Op zaterdag 26 en maandag 28 mei vond in het prachtige Stadspark Hoogland de 22e editie plaats van het inmiddels wijd en zijd bekende Pinkster Paardenconcours Hoogland. De organisatie van dit grootste concours van Midden Nederland was, zoals alle jaargangen daarvoor, ook dit jaar weer in de bekwame handen van de Landelijke Rijvereniging De Eemruiters en de Ponyclub De Hooglandertjes.

door Huub van Aerssen

Paarden

De zaterdag stond in het teken van de “grote” paarden en kende op die dag meer dan 1000 starts in de disciplines dressuur, springen en afdelingsdressuur. Met in totaal 24 dressuurringen (12 in de ochtend en 12 in de middag) en 3 springtuinen, was het een komen en gaan van combinaties, die in de klassen B t/m ZZ het uiterste vergden van zowel ruiter als paard en dit alles onder toeziend oog van deskundige juryleden. De prima weersomstandigheden lokten vele liefhebbers van deze prachtige en sierlijke sport naar het stadspark, waar zij bij tijd en wijle werden getrakteerd op sport van een kwalitatief hoog niveau.

Pony’s

Op maandag tweede Pinksterdag was het de beurt aan de jonge ruiters die met hun prachtige pony’s startten in dezelfde disciplines als de zaterdag, waarbij daarnaast alweer voor het tweede jaar de wedstrijden plaatsvonden voor Bixie dressuur en springen (speciale rubrieken waar ook de allerkleinsten aan mee konden doen). Meer dan 650 combinaties verschenen in de springtuinen en de dressuurringen en het was een lust voor het oog om te zien hoe en op welk een enthousiaste en professionele wijze deze jeugdige ruiters zich manifesteerden. Gadegeslagen door meegereisde ouders, opa’s en oma’s en vele andere toeschouwers, gingen zij met veel trots voor dat ene ultieme: eer en bewondering. Niet altijd verliep alles zoals gedacht; weigeringen van de pony’s en het ter aarde storten van de ruitertjes kwam nog al eens voor, waarbij zich echter geen noemenswaardige blessures voordeden.

Gespannen gezichten ook bij de dressuur, waar lange volte, linker- en rechterhand, groeten en draf op vaak deskundige wijze werden uitgevoerd. Ondanks de regen die s’ middags de parcoursen glibberig maakten en waarbij regenkleding geen luxe was, werd er dapper en sportief doorgereden. Al met al een geslaagde en professionele 22e editie van dit Pinksterconcours, met dank aan de organiserende vereniging De Eemruiters/ponyafdeling De Hooglandertjes.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie