Toptalenten samen in opera Xynix

25 mei 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Wiebe Pier Cnossen en Leonie van Veen spelen van 31 mei tot en met 10 juni de hoofdrollen in STYX, de nieuwe voorstelling van Xynix Opera. Het is tevens de eerste keer dat deze toptalenten uit de Nederlandse operawereld samen in een voorstelling te zien en te horen zijn.

Wiebe Pier Cnossen speelt in STYX de rol van Charon, de veerman die de doden tegen betaling van 1 obool de STYX ,de rivier die de bovenwereld van de onderwereld scheidt, overzet. Leonie van Veen speelt de rol van Antigone, dochter van Oidipous, die levend werd begraven en na haar dood zonder obool aan de oever van de STYX verschijnt.

De opera STYX vertelt over Antigone, die aan de oever van de Styx terecht komt. Aan de oever van de Styx wacht Charon op de doden. Saai, dodelijk saai vindt hij zijn taak. Van verveling maakt hij dagelijks een nieuwe jingle met daarop: doden wilt u overvaren? 1 Obool! Antigone was echter zonder dit muntstuk begraven en kan niet betalen voor haar overtocht. Charon weigert haar over te zetten. Hij wil vermaakt worden.

Á la Jerry Springer dwingt hij haar de meest gruwelijke verhalen over roddel, misdaad en moord te vertellen; dat zijn de beste. Verhalen, in ruil voor een overtocht.

Uitgangspunt van deze opera is het geestige en vileine libretto van Imme Dros. Een schrijfster met grote zeggingskracht en gevoel voor theater.

Chiel Meijering componeerde voor STYX muziek die een moderne cross-over is tussen jazz, pop, blues en opera. Joke Hoolboom regisseerde het stuk met vijf zanger en tien dansers. De voorstellingen worden muzikaal begeleid door het Orkest De Volharding onder leiding van Jussi Jaatinen.

Wiebe Pier Cnossen studeerde in 2003 suma cum laude af aan de Nieuwe Opera Academie van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij studeerde bij Meinard Kraak en Barbara Pearson en volgde materclasses bij o.a. John Bröcheler, Rudolf Jansen, Mark Tucker en Christina Deutekom.

Hij zong rollen zoals Graaf Almaviva in Le Nozze di Figaro en Papageno in Die Zauberflöte van Mozart. Maestro in Prima La Musica Poi Le Parole (Salieri) en Uberto in La Serva Padrona (Pergolesi).

Leonie van Veen voltooide haar studie klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag in 2003. Zij vervolgde haar studie bij Gerda van Zelm en Barbara Pearson aan De Nieuwe Opera Academie te Amsterdam waar ze in 2005 cum laude afstudeerde. Ze zong onder andere als Karolina in de Dve Vdovy van Smetana, als Alcina in Alcina van Händel en als Papagena in Die Zauberflöte van Mozart. Ze speelde in een bewerking van de opera Carmen van Bizet, waarin zij de rol van Michaëla vertolkte.

STYX is van 31 mei tot en met 10 juni in de Veerensmederij, op het spoorwegemplacement achter station Amersfoort. Meer informatie via www.veerensmederij.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie