Actie ‘Vakantiegeld delen’

25 mei 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Met de caravan naar Zuid Frankrijk, met de kinderen naar de dierentuin of een vakantiehuisje in Zeeland, of samen op stedentrip door Italië - voor miljoenen Nederlanders is dat de gewoonste zaak van de wereld. Maar niet voor iedereen. Daarom organiseert een aantal bevlogen Amersfoortse kerkgangers de actie ‘Vakantiegeld delen’. ,,Simpelweg omdat een vakantie niet afhankelijk mag zijn van het salaris.” aldus de organisatoren.

door Helena Hunink

Voor het vierde achtereenvolgende jaar is de afgelopen maand de Amersfoortse actie ‘Vakantiegeld delen’ van start gegaan. De doelgroep wordt gevormd door mensen uit de ruim 17 procent van de huishoudens dat een besteedbaar jaarinkomen heeft dat lager ligt dan 15.900 euro. Van hen heeft 8 procent zelfs minder dan 9.294 euro per jaar te besteden. Niet op vakantie kunnen is zeker niet hun enige zorg, maar een vakantie - mogelijk gemaakt door medestadbewoners - kan ze wel even aan de financiële zorgen doen ontsnappen.

Vier jaar geleden kwam een zestal mensen uit de protestantse kerken (PKN) bij elkaar om te bedenken hoe ze hun luxe zouden kunnen delen met stadsgenoten. En dat doen ze sindsdien elk jaar. Samen met de al langer bestaande werkgroep ‘Overwaarde’ (die dat wat zij over heeft graag geeft aan minder bedeelden), zorgen zij voor publiciteit en het verzamelen en verdelen van de donaties. De actie wordt gehouden in de maand mei. Afgelopen twee zondagen konden de bijdragen afgegeven worden in de kerken. Maar de girorekening is ook daarna bereikbaar voor iedereen.

De actie wordt gehouden binnen de PKN-kerken. ,,Er komen wel donaties binnen van buiten deze kerk”, zegt Jan van de Kamp van de organisatie, ,,maar we beperken ons in de fondsenwerving tot de PKN omdat de actie anders te groot wordt. Want hoe meer kerkgenootschappen meedoen, hoe meer mensen er geholpen moeten worden.” Hoeveel donaties er afgelopen weken binnengekomen zijn, weet Van der Kamp nog niet. ,,Maar we hopen uiteindelijk op tienduizend euro, dat is wat we ongeveer elk jaar binnen krijgen. We hebben ook al een caravan aangeboden gekregen die uitgeleend mag worden. Dat gebeurt niet vaak. De eigenaren willen hem zelfs naar de plek van bestemming brengen.”

Met het verzamelde geld worden niet alleen korte vakantie bekostigd. De meeste mensen wordt een dagje uit aangeboden. Sommigen krijgen kaartjes en gaan zelf. Vaak nemen kerkleden een persoon of een gezin een dagje mee naar bijvoorbeeld dierentuin, dolfinarium of pretpark. ,,Vaak zijn het gemeenteleden die ons vertellen dat ze iemand kennen die nooit op vakantie gaat en van wie ze denken dat die er waarschijnlijk geen geld voor heeft. En de diaconieën (instanties binnen de protestantse kerken die zich met hulpverlening bezighouden) kennen ook altijd mensen die in aanmerking komen. Het gaat daarbij niet per se om mensen uit de kerken.”

Ook u kunt een gift overmaken: Postbank 139631 t.n.v. Diaconie Hervormde Gemeente Amersfoort of Postbank 259722 t.n.v. Diaconie Gereformeerde Kerken Amersfoort onder vermelding van ‘Vakantiegeld delen’. Uw bijdrage wordt graag ontvangen voor 30 juni 2007.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie