Groeiplan van Scouting St Jozef

23 mei 2007 om 00:00 Nieuws

HOOGLANDERVEEN - Afgelopen jaar liet Scoutinggroep Sint Jozef uit Hooglanderveen van zich horen door flink aan de weg te timmeren. Het ledental moest flink omhoog en ook zat de groep verlegen om enthousiaste vrijwilligers. Er is door de groep een plan van aanpak gepresenteerd. Aangezien de meeste huidige leden uit Vathorst komen, richt de groep zich nu op dit nieuwe deel van Amersfoort. Naast een nieuwbouwplan in Vathorst wil de groep over twee jaar, in 2009, groeien naar een scoutinggroep van 80 leden.

Nieuwbouw- plannen in Vathorst

door Tim van der Hammen

Momenteel is de scoutinggroep gehuisvest aan de Andries van Altenalaan in Hooglanderveen. Het gedateerde gebouw voldoet niet meer aan de moderne eisen die bij scouting horen. Op het gebied van veiligheid en moderne ontwikkelingen laat deze locatie te wensen over. Wil de scoutinggroep St. Jozef een doorstart kunnen maken, zal de groep zich moeten richten op Vathorst. Voor de realisatie van het plan van aanpak is een projectgroep geformeerd van zes mensen. Het voorstel wordt uiteindelijk gepresenteerd aan gemeente Amersfoort en Ontwikkelingsbedrijf Vathorst.

Het doel van scouting is kinderen en jongeren de ruimte geven om zich te ontplooien en laten opgroeien tot sociale, zelfstandige en actieve wereldburgers die verantwoordelijkheid dragen. Scouting maakt jongeren maatschappelijk actief en leert kinderen wat respect, zelfstandigheid en samenwerken betekent. Daarom komt St. Jozef graag naar Vathorst om de rest van de jeugd bekend te maken met scouting en de waarden en normen die daarbij horen.

Volgens Scouting Nederland is het gemiddelde marktaandeel van kinderen in de leeftijd van 5 tot 17 jaar in de provincie Utrecht 2,8%. Als de eigen norm van 1% aangehouden wordt is de realisatie van een scoutinggroep van 80 leden (met een marge van 20 leden) binnen het bereik. Scouting St. Jozef is actief sinds 1982 en het ledental neemt door de instroom uit Vathorst flink toe.

Op zoek naar een geschikte locatie van een nieuw scoutinggebouw is rekening gehouden met het feit dat Scouting primair gericht is op de natuur. Industrieterreinen en woonwijken vallen hierbij af. De voorkeur van St. Jozef gaat uit naar het recreatieterrein gelegen bij het Hammetje. Op deze locatie, ook bij het water, geeft het gevoel midden in de natuur te zijn en dichtbij het bos van Hoevelaken. GroenLinks is bezig om op het Hammetje een natuurspeelplaats te krijgen. Ook door gesprekken met GroenLinks is de voorkeur voor deze locatie door St. Jozef aangemerkt als de nummer 1 locatie. Alternatieven zijn bij de voetbalvelden, aan de rand van Vathorst of een eiland in de Bron.

De voorkeur van St-Jozef is om de enige eigenaar van het nieuw te bouwen scoutinggebouw te zijn. Het verwachte budget en het te verwachte gemeentebeleid sterkt de groep in de gedachte om de enige gebruiker van het terrein en het gebouw te zijn. Er wordt overigens wel gesprekken gevoerd met Stichting Kinderopvang Nederland (SKON) om te kijken naar een gezamenlijk gebruik van het gebouw. In de laatste situatie zouden er een constructie bedacht kunnen worden waarbij Scouting St. Jozef en Kinderopvang samen eigenaar zijn.

Het nieuwe gebouw moet voldoen aan de moderne eisen om activiteiten op het gebied van scouting mogelijk te maken. Opgeteld komt men uit op een totale oppervlakte van 450 m2. Volgens de norm van Scouting Nederland is deze oppervlakte geschikt voor een groep van 100 leden. De ruimte zou voldoen aan het gestelde aantal van 80 leden. Voor de constructie van het gebouw zou gebruik gemaakt moeten worden van kwalitatief goede materialen, die het gebruik van het gebouw door de jeugd mogelijk maken. Voorzieningen als gas, licht, water, riolering en telefoon zijn voor het gebouw uiteraard gewenst. De bouwkosten moeten laag gehouden worden, een deskundige op dit gebied kan hiervoor een schetsmodel maken. Hierin zouden alle wensen en de te gebruiken materialen en afwerking opgenomen kunnen worden.

Momenteel heeft St. Jozef drie scoutinggroepen, de groep Esta’s (jongens en meisjes in de leeftijd van circa 7 tot 11 jaar), de groep Scouts (in de leeftijd van circa 11 tot 15 jaar) en een groep Explorers (van circa 15 tot en met 18 jaar).

Aanmelden kan bij Lia Verhagen, telefoon 033-2571957.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie