Jeugdhonk aan het Operaplein

23 mei 2007 om 00:00 Nieuws

,,Wat wil je dan van me?” roept wethouder Hekman uit als een jongere steeds opnieuw zijn wantrouwen laat blijken. Zijn gesprekspartner springt omhoog uit zijn stoel en dient hem onmiddellijk van repliek. ,,Wat wil je dan, wat wil je dan”, doet hij de wethouder na. Een jongerenwerkster grijpt in: ,,Je hoeft de wethouder niet te dissen, dit is geen rap battle. Het is goed dat de frustraties op tafel komen. Maar het zou zonde zijn als we nu drie uur lang over klachten praten.”

‘Volwassenen moeten snappen dat wij jong zijn’ SCHUILENBURG - ,,Eerst zien en dan geloven.” Dat was afgelopen maandagavond de boodschap van zo’n veertig jongeren uit Schuilenburg aan wethouder Jelle Hekman. Het gesprek was bedoeld om te inventariseren welke activiteiten jongeren in een nieuw jeugdhonk aan het Operaplein willen doen. Maar de jongeren vertelden dat zij in het verleden vaak zijn teleurgesteld. Ze kunnen nu maar moeilijk geloven dat de ontmoetingsruimte er werkelijk komt.

Toch hebben de jongeren heel wat klachten, zo blijkt tijdens de bijeenkomst. Ze vinden het onbegrijpelijk dat het speeltuingebouw De Schuilplaats aan de Operaweg is afgebroken, terwijl de geplande woningbouw op zich laat wachten. ,,Ze zijn nu al drie jaar weg en de huizen staan er nog steeds niet. Een tijdelijke oplossing voor de jeugd is er nooit gekomen”, zegt een meisje. ,,Met één voetbaltoernooi is het probleem niet opgelost”, vult een andere jongere aan.

Jongerenwerker Nico Haasnoot van Stichting Welzijn Amersfoort (SWA) bevestigt dat er in Schuilenburg grote behoefte is aan een ontmoetingsruimte voor jongeren. Zo’n vijftig jongens tussen de dertien en de twintig jaar hangen volgens hem geregeld op het Operaplein. ,,Zij hebben niet de vaardigheid om op te schrijven wat hun behoeften zijn. Dat doen ze op andere manieren, bijvoorbeeld door hun ruimte op te eisen. Naarmate de groep groter wordt, voelen de jongens zich sterker en hebben ze lak aan de volwassenen.”

De jongeren zeggen dat zij vaak op onbegrip stuiten. ,,Terwijl we alleen maar hangen. Volwassenen moeten begrijpen dat wij jong zijn,” zegt een jongen. De jongeren zijn bang dat de problemen met de komst van het jeugdhonk niet zijn opgelost. ,,Mensen gaan de politie bellen vanwege geluidsoverlast”, vrezen ze. ,,Denk je dat we straks niet meer op het plein staan? Wij willen ook wel eens naar buiten!” ,,Daarom moet je van tevoren goede afspraken maken”, zegt opbouwwerker Hans Versteegh (SWA).

Besloten wordt dat een klein groepje jongeren de afspraken zal bedenken. Daarna worden ze dan weer in de grote groep besproken. ,,Als het clubhuis er is, dan komt het goed”, zegt een jongen tegen Hekman. ,,Als jullie je best doen, dan gaan de kleine jongetjes ook hun best doen.” Anderen blijven sceptisch. ,,Ik heb al zoveel mensen horen zeggen, dat we met een schone lei verder gaan. Ik geloof het niet meer”, zegt iemand. ,,Waarschijnlijk komt het jeugdhonk er toch niet”, zegt een ander.

Maar voor SWA en gemeente staat vast dat de ontmoetingsruimte er komt in een leegstaande winkelruimte aan Operaplein 20. Nico Haasnoot is daar erg blij mee: ,,Nu hangen de jongeren onder een overkapping op het plein en niet iedereen is daar even blij mee. Als er een alternatief is, kun je afspraken maken.” Vooralsnog is het jeugdhonk er tijdelijk. Maar de jongerenwerkers hopen dat het bij gebleken succes ook na de stadsvernieuwing een plek krijgt in de wijk.

Het zijn vooral de jongens die op straat hangen, maar ook voor de meisjes moeten er activiteiten komen in de ontmoetingsruimte, vindt Haasnoot. ,,Met name voor islamitische meiden die elkaar zonder jongens willen ontmoeten. Ouders vinden het niet prettig als hun dochter rondhangt en door iedereen wordt gezien. Daarom willen we ook meidenactiviteiten organiseren.” In het jeugdhonk komt een ruimte om te ‘hangen’ en een geïsoleerde studio om te rappen.

Door een extra gemeentelijke subsidie voor het jongerenwerk in Amersfoort-Zuid is het jeugdhonk vanaf de start vijf dagdelen per week open. De bedoeling is dat vrijwilligers de ontmoetingsruimte in de toekomst zoveel mogelijk bemannen. De jongerenwerkers zoeken hiervoor nog vrijwilligers. De kosten voor het gebruik van de ruimte worden gedeeld door woningcorporatie Alliantie Eemvallei en de gemeente. Deze zomer wordt het honk geopend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie