Project ‘Amersfoort vernieuwt’

18 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Alle documenten die ten grondslag liggen aan het conceptplan ‘Amersfoort vernieuwt’ staan al op de website. Het ‘Sociaal Statuut’is één van die documenten. Er zijn hiervoor nieuwe afspraken gemaakt tussen de Vereniging Huurders-belangen, de Alliantie en de gemeente. De partijen hebben spelregels vastgesteld. Het gaat immers om langdurige trajecten waar bewoners en bewonerscommissies met sloop, gedwongen verhuizing en inspraak rond nieuwbouw te maken krijgen. In het Sociaal Statuur staat onder meer dat 70% van de bewoners moet instemmen met sloop.

Eigen website amersfoort- vernieuwt.nl AMERSFOORT - Woont u in Randenbroek, Schuilenburg, Liendert of Rustenburg zet dan ‘amersfoortvernieuwt.nl’ maar vast onder uw favorieten. Als dit ingrijpende project half juni door de gemeenteraad komt, zal deze website een belangrijke rol gaan spelen bij de voorlichting aan bewoners van deze wijken. De website is een samenwerking van de gemeente en de Alliantie. Samenleven; werken; voorzieningen en leefbaarheid zijn de belangrijkste thema’s.

door Els Verbeek

Verder is er het “Sociaal Plan” waarin staat waar individuele huurders recht op hebben als ze moeten verhuizen. Tot 2020 zullen mogelijk 900 woningen gesloopt en1500 nieuwbouw woningen gebouwd worden. Rond half juni zullen de concept-ontwikkelingsplannen ‘de inspraak ingaan’.

Volgens communicatiemedewerkster Mirjam Visser van de Gemeente is er in ’t begin vooral veel informatie te halen op de website. Naarmate het project vordert is het de bedoeling dat de site interactiever wordt: ,,Dan zal de website bijvoorbeeld gebruikt worden om polls te houden. Daadwerkelijke participatie vindt meer op bijeenkomsten plaats.”

Het project Amersfoort vernieuwt draagt als ondertitel ‘iedereen doet mee’. De gemeente en de Alliantie stellen een zogenaamde interactieve beleidsvorming voor. Voor elk project wordt een op maat gesneden participatieproces gestart. Die participatie kent drie vormen: inspraak, consultatie of coproductie, met verschillende gradaties van invloed. Consultatie zal naar verwachting ’t meest worden toegepast.

De website amersfoortvernieuwt.nl wordt door de gemeente en de Alliantie onderhouden. Mirjam Visser: ,,Het is nooit het enige middel, dat kan ook niet. Een website over wijken waar veel ouderen en allochtonen wonen kan nooit het enige communicatiemiddel zijn, want niet iedereen heeft een computer met een internetverbinding.” Daarom worden er wijkwinkels ingericht. In Schuilenburg zal één van de leegstaande panden op het Operaplein onder de naam ‘Laboratorium 3816’ die functie krijgen. In Liendert wordt de Groene Stee als wijkwinkel gebruikt. Wethouder Jelle Hekman -van Binnenstedelijke Vernieuwing- is van plan daar regelmatig spreekuur te houden. Medewerkers van de projectteams zullen ook regelmatig aanwezig zijn. Dat zijn ook degenen die antwoord geven op de vragen die via de website gesteld worden. Op de website gaan wethouder Hekman en directeur Koolstra van de Alliantie een weblog bijhouden. Daarnaast verschijnen in de loop van het project wijkkranten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie