Werkstraf voor rijden onder invloed van drugs

14 mei 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Een 26-jarige man uit Amersfoort die een jaar geleden met een joint achter het stuur is gekropen, is donderdag door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot een werkstraf van vijftig uur en een jaar niet autorijden. De straf was gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De politie zag dat de verdachte al toen hij met zijn auto achteruit reed op een fietspad op de Troostwijkstraat in Amersfoort en een paal omver reed. De man werd niet aangehouden. Maar hij werd wel herkend toen hij zich toevallig een uur later meldde op het politiebureau om een gaspistool op te halen. Agenten wilden hem dat pistool niet geven omdat hij een verwarde indruk maakte. De verdachte had bloeddoorlopen ogen en moest steeds lachen terwijl de situatie daar geen aanleiding toe gaf.

De Amersfoorter moest zijn bloed afstaan. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vond in dat bloed naast een heel scala aan geneesmiddelen ook sporen van een joint. Het instituut rapporteerde dat de effecten van de hoeveelheid cannabis, die de verdachte in zijn bloed had, vergelijkbaar is met zes glazen bier. Bovendien hadden al die medicijnen volgens het NFI invloed op de rijvaardigheid. De verdachte vertelde dat hij die dag zijn pillen had opgehaald bij een psychiatrisch ziekenhuis. Hij had ook een joint gerookt om rustig te blijven, vertelde hij. Hij dacht niet dat hij de paal omver had gereden, die paal lag al omver, vertelde hij.

De officier van justitie en de politierechter hadden graag iets meer geweten over de persoonlijke omstandigheden van de Amersfoorter. Maar de man liet het afweten op de zitting. De officier benadrukte dat het om spierverslappende en slaapopwekkende medicijnen ging. Het was prettig geweest wanneer we hem vragen hadden kunnen stellen of hij wel helemaal toerekeningsvatbaar is. Hij laat ons geen keus dan een bestraffing volgens het boekje, besloot politierechter Verschoor.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie