Nadere uitwerking plan 'asocontainers'

11 mei 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Om te voorkomen dat mensen op straat moeten leven, wil de gemeente enkele woonunits voor zeer onaangepaste huurders ontwikkelen.

Deze week heeft het college van B&W het plan hiervoor besproken. Dit voorstel wordt ter peiling aangeboden aan de gemeenteraad. De woonunits zijn bestemd voor mensen die, ondanks aangeboden hulp, bemiddeling, een tweede-kanswoning en bemoeizorg niet meer zijn te handhaven in een buurt. De woonunits zijn een uiterste inspanning van gemeente en woningbouwcorporaties om dakloosheid van deze groep te voorkomen.

Het college wil starten met één locatie met vier of vijf woonunits voor evenzoveel huishoudens. Het zoeken naar een geschikte plek hiervoor is onderdeel van de op dit moment lopende zoektocht naar locaties voor vier verschillende opvangvoorzieningen voor dak- en thuisloze Amersfoorters. De gemeente verwacht eind 2007 de plekken hiervoor te kunnen aanwijzen.

Amersfoort probeert op veel verschillende manieren te voorkomen dat mensen op straat komen te staan. Bij een huurachterstand van twee maanden komen de woningbouwcorporaties al in actie om te voorkomen dat schulden hoog oplopen. Voor mensen die door omstandigheden (bijvoorbeeld een scheiding) plotseling tijdelijk geen huis hebben, is er het Corporatiehotel. In geval van overlast of conflicten tussen buren, komen sinds het jaar 2000 de medewerkers van buurtbemiddeling in actie. Amersfoort kent daarnaast een zogenoemd tweedekansenbeleid. Dat betekent dat mensen waarbij huisuitzetting dreigt vanwege huurschuld en het veroorzaken van grote overlast, een tweede kans krijgen onder voorwaarde dat ze hulp (bemoeizorg) accepteren.

De praktijk laat zien dat zelfs bij een goed functionerend tweedekansenbeleid er mensen overblijven die in geen enkele gewone buurt passen. En mensen die, ondanks de bestaande ondersteuning en een goed zorgaanbod, niet passen in een instelling, omdat zij zich eenvoudigweg niet kunnen houden aan elementaire gedragsregels van het leven in een groep.

Op basis van ervaringen in andere steden is de conclusie dat het voor een succesvolle huisvesting van zeer onaangepaste huurders het van belang is dat de woonunits op een enigszins afgeschermd, apart terrein liggen, maar niet buiten de bewoonde wereld.

Ook leert de ervaring in andere steden dat er voor een bepaald aantal uren in de week een beheerder moet zijn die ook de contacten met de hulpverlening onderhoudt. Tenslotte is verplicht budgetbeheer voor de bewoners een belangrijke succesfactor.

Woonunits voor zeer onaangepaste huurders zijn bestemd voor mensen die wegens overlast en/of huurschuld niet (meer) kunnen blijven wonen in een gewoon huis maar ook niet passen in een zorginstelling. Ze veroorzaken structureel veel overlast en de kans op verbetering op korte termijn is klein. Naar schatting van hulpverleningsorganisaties zijn er in Amersfoort in totaal ongeveer tien tot vijftien dergelijke probleemhuishoudens.

Voor de uitwering van het plan voor de woonunits heeft de gemeente overleg gevoerd met woningbouwcorporaties De Alliantie en Portaal en met GGD Eemland. De GGD voert voor Amersfoort het tweede kansenbeleid uit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie