Celstraf voor mishandelen echtgenote

9 mei 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Een 27-jarige Amersfoorter is dinsdag door de Utrechtse politierechter schuldig bevonden aan het mishandelen van zijn echtgenote. De man kreeg dertig dagen gevangenisstraf, waarvan dertien dagen voorwaardelijk, opgelegd.

De echtgenote meldde zich op 6 maart met letsel in haar hals en gezicht op het politiebureau nadat ze door de verdachte was geslagen. In eerste instantie zei de vrouw dat ze al jaren regelmatig thuis werd mishandeld, maar later zwakte ze die verklaring weer af. Sinds maart 2001 zou ze vier keer door de Amersfoorter zijn geslagen.

Volgens de verdachte had hij zijn echtgenote nooit geslagen, maar durfde zijn vrouw dat niet toe te geven omdat ze bang was te worden vervolgd voor het doen van een valse aangifte. De Amersfoorter en zijn vrouw willen met elkaar verder, zo vertelde hij in de rechtszaal. Hij zei ook dat zijn echtgenote haar aangifte in eerste instantie had aangedikt omdat ze zich onder druk gezet voelde door de politie.

Politierechter mr. M. van der Bel achtte echter op grond van het geconstateerde letsel bewezen dat de verdachte zijn echtgenote op 6 maart had geslagen. "Ik zie niet hoe ze dat bij zichzelf had kunnen doen, ik heb er geen logische andere verklaring voor", aldus de rechter over het letsel. Bovendien stond voor haar vast dat de man zijn vrouw ook al eerder had mishandeld. Van der Bel baseerde haar overtuiging ondermeer op een belastende verklaring van een ex-schoonzus van de Amersfoorter.

De rechter veroordeelde de verdachte overeenkomstig de eis tot dertig dagen celstraf, waarvan dertien dagen voorwaardelijk. Als bijzondere voorwaarde moet de Amersfoorter zich door de reclassering laten begeleiden en aan alle behandelingen meewerken die de reclassering nodig acht. Omdat de verdachte het onvoorwaardelijke deel al in voorarrest heeft uitgezeten, hoeft hij niet terug naar de gevangenis.

De advocaat van de Amersfoorter had om vrijspraak gevraagd. Omdat de ex-schoonzus nog steeds met de familie van de verdachte in de clinch ligt, vond de advocaat haar belastende verklaring niet betrouwbaar genoeg om een veroordeling op te baseren. Volgens de ex-schoonzus was ze soms getuige geweest van de mishandelingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie