'Vitamine D, van de wieg tot de oude dag'

28 maart 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Meander Medisch Centrum organiseerde op 27 maart voor de tweede keer een landelijk symposium over vitamine D. Voortbouwend op onderzoek in eigen huis was er nu extra aandacht voor het belang van vitamine D voor zwangeren en jonge kinderen.

Vitamine D is belangrijk voor ouderen, maar ook voor zwangeren en voor de ontwikkeling van het kind, zelfs al in de baarmoeder. Vandaar de keuze voor de titel van het symposium. Jonge kinderen met een vitamine D tekort hebben een verhoogde kans op virale luchtweginfecties en (chronische) aandoeningen op latere leeftijd, zoals diabetes en astma.

Twee Europese experts op het gebied van vitamine D, prof. dr. Cavalier en dr. Souberbielle, maakten duidelijk op welke wijze vitamine D gemeten moet worden, bij welke risicogroepen dit van belang is en welke vitamine D spiegel nagestreefd moet worden. Nederlandse deskundigen wezen op het belang van vitamine D bij Multiple Sclerose, het behandelen van onbegrepen spierklachten en het verminderen van het risico op infecties.

Veel zorgverleners hebben nog een afwachtende houding ten aanzien van het nut van het meten of aanvullen van een vitamine D tekort. ,,Maar vitamine D is een blijvertje, stelt dr. Jos Wielders, klinisch chemicus bij Meander Medisch Centrum en organisator/voorzitter van het symposium. ',,Nederland raakt momenteel achterop. Samen met mij verbazen vele sprekers zich dat de Gezondheidsraad eind 2012 een ondergrens van 30 nmol/L voor de bloedspiegel adviseerde. Duitsland en de Verenigde Staten adviseren een grens van 50 nmol/L. Wij willen door middel van dit soort symposia en op basis van de feiten de ogen van zorgverleners openen."

Naast gunstige effecten voor zwangeren en kinderen zorgt vitamine D samen met calcium voor sterke botten en helpt het tegen botontkalking. Ook heeft het een positief effect op spierkracht. Wie voldoende vitamine D heeft, loopt minder kans te vallen of om iets te breken bij een valpartij. Ook is voldoende vitamine D van belang voor een goed afweersysteem (dus minder infecties) en een verlaagd risico op bijvoorbeeld darmkanker.

Het symposium in Amersfoort, dat met steun van de firma Roche tot stand kwam, werd druk bezocht door huisartsen, internisten, geriaters, specialisten ouderengeneeskunde, gynaecologen, kinderartsen, verloskundigen, laboratoriumspecialisten en diëtisten. Op www.meandermedischcentrum.nl/vitamine-d wordt meer informatie aangeboden en is een platform voor activiteiten op het gebied van vitamine D. Ook staat hier een patiëntenbrochure over Vitamine D bij zwangerschap en het geven van borstvoeding.

Over Meander Medisch Centrum

Meander Medisch Centrum heeft de ambitie om elke dag de beste zorg te leveren. Iedere patiënt kan rekenen op klantvriendelijke, deskundige en betrouwbare zorg. Meander Medisch Centrum is een topklinisch ziekenhuis, heeft medische opleidingen voor veel specialismen in huis en verricht veel wetenschappelijk onderzoek. De zorg in Meander is hooggespecialiseerd en gebaseerd op de nieuwste medische inzichten. Meander staat op de eerste plaats in de AD Ziekenhuis Top 100 van 2012.

www.meandermedischcentrum.nl Twitter: @MeanderMC

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie