Gemeente wil samenwerking rond grote evenementen verbeteren

27 maart 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Amersfoort heeft een kleurrijk en bruisend aanbod aan evenementen. Amersfoort wil voor organisatoren en voor het publiek een evenementvriendelijke gemeente zijn. Daarbij heeft ze aandacht en verantwoordelijkheid voor de veiligheid tijdens evenementen. Het college heeft stappen gezet om de samenwerking rond de organisatie van grote evenementen beter te laten verlopen. De basis voor deze verbeteringen is een aantal uitgangspunten voor hoe Amersfoort wil omgaan met evenementen.

In de uitgangspunten is vastgelegd hoe de taak- en rolverdeling is tussen bijvoorbeeld de politie, de Veiligheidsregio Utrecht, evenementenorganisaties en de verschillende afdelingen van de gemeente. Ook staat nu vast op welke momenten er informatie uitgewisseld moet worden om de samenwerking te verbeteren.

Zo organiseert de gemeente bij de vaststelling van de jaarlijkse evenementenkalender een startbijeenkomst voor evenementenorganisaties, waarbij ze de spelregels voor het aankomende seizoen toelicht. Ook heeft de gemeente duidelijker beschreven hoe de vergunningverlening verloopt en hoe de gemeente toeziet en handhaaft op de naleving van de voorwaarden van de vergunning. In een zogeheten Evenementenpakket staat wat de evenementenorganisaties standaard mogen verwachten van de gemeente. Bijvoorbeeld voorzieningen zoals hekken en fietsenrekken.

In 2012 evalueerde de gemeente de vergunningverlening voor grote evenementen in Amersfoort. Hieruit kwam een aantal aanbevelingen om het proces van vergunningverlening te verbeteren. Deze gingen over een soepeler verloop van het proces, het omgaan met veiligheidsvraagstukken en verantwoordelijkheden, en de rolverdeling van partners en betrokkenen. Per aanbeveling zijn nu afspraken gemaakt en is een aanpak bepaald.

Op dit moment wordt gewerkt aan een locatieoverzicht, met daarin voor alle evenementenlocaties een overzichtelijke kaart met alle bepalingen, aanwezige voorzieningen en inrichtingselementen. De volgende stap is het actualiseren van het Evenementenbeleid. In die nota legt het college een integrale visie op evenementen vast en is aandacht voor het duurzaam organiseren van evenementen en de legesheffing.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie