Sensationele overwinning dammer Harry de Waard

25 maart 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Na de 6e ronde van het provinciaal damkampioenschap is de hoofdklasse aan kop flink door elkaar geschud. Koploper Andrew Tjon A Ong moest afhaken door een verrassende nederlaag tegen Harry de Waard, die de leidende positie van hem overnam. De ADG'er wordt vergezeld door Cock van Wijk, die Auke Zijlstra versloeg.

,,Ik was hartstikke blij toen ik gewonnen had. Niet om Andrew want ik mag hem graag, maar woensdag had ik echt die gedachte van ….yessss! Toegegeven, vanuit klassiek stond ik onder druk in het middenspel, maar een achterloop (eigenlijk een blunder voor Andrew) werd beant-woord met een 'smerige' plakker en schijfwinst voor mij. Daarna nam Andrew nog voor een extra schijfje een doorbraak, maar de overmacht werd te groot. In de tijdnoodfase rondde ik het karwei af in het eindspel….. de vang stond klaar!''

Al vroeg in de partij kwam tussen Marcel Everloo en Robert Sall al duidelijk naar voren dat er gestreden ging worden. Robert nam vanuit de opening het centrum in maar brutaal pakte zijn tegenstander met een dubbele ruil het centrum. In de loop van het spel werden de spanningen steeds meer opgevoerd en bereikte haar hoogtepunt op de 26e zet toen de zwartspeler de zaak aardig rond te hebben: diverse zetten waren verhinderd. Maar ook Marcel liet zich niet van de wijs brengen en nam een enkele ruil. Na enkele zetten leek hij minder te staan maar frappant genoeg blijkt de situatie andersom te zijn. Marcel offerde onnodig een schijf en verloor, maar de ADG'er had de partij op dat moment een heel andere wending kunnen geven!

Arne van Mourik heeft ook de achtervolging ingezet. Dankzij een grove positionele fout van Cees de Jonge kon de OG'er in het laat klassieke middenspel zomaar een schijf oprapen. Hoewel enigszins in tijdnood kon hij daarna de partij "op veilig" uitspelen en de eerste winstpartij laten aantekenen. En dat terwijl Kees zich juist in de eerste helft van de partij met gedurfd en sterk aanvalsspel goed had geweerd.

Klassiek spel ontstond in het duel tussen Frits Stuger en Willem Bor. In het gevorderde middenspel meende Frits een omklemming met een achterwaartse afruil te kunnen losmaken. Maar hij overzag daarbij een combinatie die Willem in het spel had gebracht, met schijfverlies tot gevolg. Op hetzelfde moment had de Huizer dammer op een andere manier kunnen toeslaan. Daarna ontstond voor hem een eenvoudig te winnen overmachtseindspel en kreeg Frits geen kans op herstel.

Al snel na de opening kwam Evert van de Pol met een moeilijke rechtervleugel te zitten. Dit kon nog opgelost worden, maar dan had de ADG'er dit wel snel moeten doen. Nu werd hij gehinderd door combinaties en uiteindelijk maakte Wouter van Beek de partij via een doorbraakzetje en een mooie rondslag uit.

Leo Rosendaal en Erik Maijenburg maakten het elkaar niet al te moeilijk. Het werd een partij die niet saai was, maar waar ook geen sprake is geweest van vuurwerk. De ADG'er meende wel met degelijk centrumspel een mooie positie te hebben opgebouwd, maar in de praktijk leverde dat niet meer op dan een min of meer gelijkwaardige remise.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie