Verzetsmannen geïdentificeerd

22 maart 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT/LEUSDEN - De Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog heeft de stoffelijke resten geïdentificeerd van de tot voor kort vermiste verzetsmannen Nicolaas van der Horst uit Amsterdam en Nicolaas Corstanje uit Den Haag. Beiden werden in de oorlogsjaren door de Duitse bezetter gefusilleerd. Als extra strafmaatregel voor hun families werden zij naamloos op een onbekende plaats begraven. De identificaties kwamen tot stand door middel van DNA-verwantschapsonderzoek. Hiermee komt voor hun nabestaanden na zeventig jaar eindelijk een einde aan de onzekerheid over het lot van hun vermiste familieleden.

De Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog is een samenwerkingsverband van een aantal Nederlandse overheidsinstanties en partnerorganisaties die de handen ineen hebben geslagen om de ongeveer zeshonderd vermissingen uit de oorlogsjaren op te lossen. De Oorlogsgravenstichting verleende toestemming om de graven van Van der Horst en Corstanje te openen, in nauwe samenwerking met de burgemeesters van de gemeenten Haarlemmermeer en Leusden. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht voerde de opgravingen uit en deed het onderzoek aan de stoffelijke resten. Vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis deden historisch onderzoek en legden contact met de nabestaanden. Hun DNA werd afgenomen door medewerkers van de Politie. In opdracht van het Landelijk Bureau Vermiste Personen van de Politie voerde het Nederlands Forensisch Instituut het DNA-verwantschapsonderzoek uit. Er zijn nog meer zaken in onderzoek.

De Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog roept de nabestaanden van vermisten uit de oorlogsjaren op om hun DNA-profiel door de werkgroep te laten registreren, zodat die vermissingen onderzocht kunnen worden. Voor nadere inlichtingen kunnen zij hierover contact opnemen met het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Oorlogsnazorg, postbus 28120, 2502 KC Den Haag, of via het e-mailadres: vermistepersonenWO2@redcross.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie