'Cameratoezicht succesvol in binnenstad'

21 maart 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het cameratoezicht heeft vooral in het uitgaansgebeid van Amersfoort een meerwaarde gehad. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente in 2012 heeft laten uitvoeren. Van de zeventien camera's in de stad blijken de camera's in het uitgaansgebied van de binnenstad (zeven) en Meridiaantunnel (twee) het meest effectief. De meerwaarde van de overige camera's aan de Kleine Haag (een), Noordewierweg (twee), Stationsplein (twee) en Neptunusplein (drie) kan niet meer worden aangetoond.

De afgelopen twee jaar heeft de politie bij 145 incidenten dankzij de camerabeelden één of meer verdachten kunnen aanhouden of bekeuren. Bij zo'n 250 incidenten kon de politie door de livebeelden corrigerend optreden.In totaal werden 1100 incidenten tijdens het live uitkijken geregistreerd. Van die incidenten vond 83% plaats in het uitgaansgebied. In het rapport wordt geconcludeerd dat het succes van cameratoezicht daarom vooral zichtbaar is in de binnenstad. Van het raadplegen van bewaarde beelden voor onderzoek en opsporing, de zogenaamde bijvangst, is in de afgelopen twee jaar 500 keer door de politie gebruik gemaakt.

In het onderzoek wordt verder geconcludeerd dat het cameratoezicht in het algemeen niet leidt tot een veiliger gevoel. Ook kon geen geen verband worden aangetoond tussen de invoering van het cameratoezicht en het aantal aangiften.

Bij de start van het cameratoezicht in 2007 was besloten tot de evaluatie en de criteria waarop de camera's worden beoordeeld. Het evaluatierapport en achtergrondinformatie is door burgemeester Lucas Bolsius naar de gemeenteraad gestuurd. Voordat hij tot een besluit over de toekomst van het cameratoezicht komt, stelt hij voor de dilemma's met leden van de raad te bespreken. Eerder zegde hij al toe een werkbezoek aan de uitkijkcentrale in Utrecht te organiseren, dat inmiddels is gepland voor begin april.

De Amersfoortse camera's zijn aangesloten op de (regionale) uitkijkcentrale in Utrecht (RCTU). In 2013 wordt het besturingssysteem van deze uitkijkcentrale vernieuwd. Dat brengt extra kosten met zich mee per camera (13.500 euro eenmalig en jaarlijks 7.500 euro). Zogeheten opsporingscamera's vallen onder de verantwoordelijkheid van justitie en vallen buiten de scope van de besluitvorming.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie