De Stadsbrouwerij

27 maart 2013 om 00:00 Nieuws

In de snijdende kou fiets ik tegen de wind in naar Hoogland om aan mijn vrijdagmiddagbiertje te gaan nippen bij muziekcafé De Noot. Als ik binnenkom en vraag of het lentebokbier er al is val ik met mijn neus in de boter. Ik heb de primeur, het eerste lentebokje 2013 van de tap. Hilda zet mij op de foto voor de website terwijl ik het glas hef. Het is 2 graden buiten, ijskoud, er wordt zelfs nog ergens geschaatst maar ik sta aan mijn eerste lentebokbiertje. Dit frisse, lichtzoete bier met citrusvruchten doet denken aan de lente. Wat nou lente. Terugfietsend denk ik, terwijl mijn blaas op knappen staat, dat het ook nog wel gezellig zou zijn in café Zomaar, maar ik krijg kippenvel opdat ik de plas maar ophoud (ik wil niet wildplassen) dus besluit ik naar huis te gaan. Wacht vol verlangen op warme tijden zodat ik het terras van beide kroegen kan bezoeken. Maar sinds zondag is er een derde kroeg bijgekomen. Of liever gezegd een brouwerij annex kroeg.

Zondagmiddag was ik voor het glitter en glamourprogramma ‘Borrelzzzzz’ in De Drie Ringen waar live muziek werd gespeeld door ‘The Ol’ Foxes’. De brouwerij-kroeg zat stampvol en kunstschilderende kroegbaas Gert van Reenen stond met vriendin Ria vol overgave bier te tappen. Gert(77) oogt wat broos maar zijn enthousiasme en humor heeft de oude levensgenieter niet verloren. Hij heeft het weer voor elkaar. Een bomvol etablissement met zingende, klappende en dansende gasten. De Ierse klanken schalden door de brouwerij waar iedereen de liedtekst foutloos kon meezingen. ‘What Shall We Do With The Drunken Sailor’ en natuurlijk het onvergetelijke ‘The Wild Rover’ werd met een daverend applaus beloond. Op de banken stonden ze. De tapkraan continu open, roze champagne, rode/witte wijn, schalen met kaas/worst, het liep als een tierelier. Er sneuvelde in de drukte wel eens een glas, er werd wel eens wat omgestoten maar niemand maalde erom. Daar was de sfeer juist te gezellig voor. Als de muziek even een pauze nam werd er na vijf minuten al weer gesmeekt om meer, waarna de zes oude vossen gitaar, banjo, trommels, toeters en bellen weer oppakten, het publiek opnieuw in de lampen hing, het dak er weer werd afgeblazen. Ik heb alleen maar dolenthousiaste gasten geïnterviewd. Gert bleef onverstoorbaar verder tappen, de zoveelste schaal met snacks was halverwege de zaal al leeg gesnaaid en weer klonk ‘Dronken Zeeman’ door de kroeg waar nu letterlijk iedereen kont aan kont stond. Uw stukjesschrijver kon met zijn microfoon nauwelijks uit de voeten en soms eindigde het apparaat in het oog of oor van de geïnterviewde. De strijkstok van een van de muzikanten verdween soms in een dames of herenkruis en de bladen met lege glazen konden vaak ternauwernood worden gered van de ondergang. Gerts bokbier is wat bitterder dan dat van De Noot, maar ik had daar geen moeite mee. Ook producer Gerrit Veenendaal liet zich het gerstenat goed smaken. Gastpresentatrice Wendy keek haar ogen uit maar sloeg zich dapper door deze vuurdoop.

Ik hoop u met de Paasdagen tegen te komen op een terras want het word warmer. Er zijn lammetjes geboren. Luister thuis naar ‘Summerbreeze’ van Seals en Crofts, zing ‘Summertime’ van Brainbox hartstochtelijk mee. Nog effe doorbijten, lieve lezers. Tik een eitje, smul van een plakje paasbrood, strijk je rokje of de korte broek. Hij komt eraan, de Lente!

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie