Debatavond Burgerinitiatief Zonnehof

26 februari 2013 om 00:00 Nieuws

LEUSDERKWARTIER - Is er leven voor de Zonnehof? Die vraag staat centraal tijdens de debatavond die Burgerinitiatief Zonnehof op vrijdag 22 maart organiseert. Doel van de avond is opinies, gebruikers, (toekomstige) bewoners en eigenaren te koppelen. De initiators van Burgerinitiatief Zonnehof willen dit stuk stad weer duurzaam nieuw leven in te blazen.

Velen kennen het karakteristieke tentoonstellingspaviljoen van Gerrit Rietveld aan het plein de Zonnehof in Amersfoort. Het gebouw uit 1959 diende circa 50 jaar lang als huisvesting van het centrum voor moderne kunst. Dat de sluiting tegen het gevoel van velen inging, bleek al snel. Vele losse initiatieven borrelden op. Het paviljoen diende een half jaar lang als maandelijks wisselend open atelier van kunstenaars; het bood podium aan privécollecties en ook functioneerde het als opvang van het door brand verwoeste Armando Museum.

Langdurig en structureel leven in blazen blijkt echter toch een ander verhaal en daar is ook meer voor nodig, vanwege de weinig positieve fysieke context die het paviljoen heeft. Het plein de Zonnehof is in de loop der jaren verworden tot parkeerplaats en de leegstand rondom het paviljoen neemt alleen maar toe. Twee openbare gebouwen - bibliotheek en GGD - op het plein verliezen hun functie.

Betekenis voor de stad

Als je het plein Zonnehof beziet vanuit de betekenis voor de stad, verwonderen vooral de non-status van het plein en het ontbreken van een relatie tussen plein en binnenstad. Daarbij spelen meer factoren een rol. Het plein is in zichzelf niet publieksgericht of uitnodigend, heeft geen verblijfkwaliteit, ligt verstopt met de rug naar de binnenstad en bevindt zich niet in de natuurlijke looplijnen van de stad. Komende vanuit de binnenstad stuiten wandelaars op de Stadsring, die de indruk wekt dat de stad daar ophoudt. Wie zoekt er nog verder?

Zijn er perspectieven? Het Rietveldpaviljoen is in de race om Rijksmonument te worden, maar in wezen zou het totale gebied als monumentaal plein leven in geblazen moeten krijgen, zodat het kan floreren als zelfstandige entiteit. Burgerinitiatief Zonnehof ziet reële kansen voor het plein. Door het plein te vergroenen stijgt de woonkwaliteit. Het parkeren zou zich dan moeten concentreren in de ruimtes achter de gebouwen. Door daarnaast ruimte te bieden voor nieuwe, gemengde stedelijke initiatieven die er in een stad als Amersfoort altijd weer zijn, passend bij de schaal en de mogelijkheden van Amersfoort, betekenisvol en creatief, een levendige en waardige plek aan Amersfoort worden toegevoegd. De beslotenheid van het plein zou daarbij op zichzelf een kwaliteit kunnen.

Debatavond 22 maart. Burgerinitiatief Zonnehof

Locatie: Rietveldpaviljoen De Zonnehof, Zonnehof 8

Burgerinitiatief Zonnehof : Fons Asselbergs, Barbara Bastiaanssen, Martin Boswinkel, Henk van den Broek, Albert van Ool, Jan Poolen, Johanna van der Werff

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie