'Een sociaal gezicht en een stevige groene rand'

20 februari 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - ,,Het was geven en nemen. Over je eigen schaduw heenstappen en elkaar wat gunnen'', vatte formateur Jan van Bergen donderdagmiddag de totstandkoming van het nieuwe coalitieakkoord samen. ,,De titel van het coalitieakkoord 'Samenwerken in vertrouwen' is geen loze kreet. Het is een belofte dat de vier grootste partijen in Amersfoort met elkaar aan de slag willen om de koppijndossiers in Amersfoort aan te pakken. Burgers willen een stevig stadsbestuur hebben dat de problemen aanpakt.''

door John Spijkerman

'Een paars college, met een sociaal gezicht en een stevige groene rand' zo kenmerkt Van Bergen het nieuwe collegebestuur in Amersfoort. ,,Er is wil en vertrouwen bij de vier grootste partijen om samen het bestuur van de stad te vormen.''

Sociaal

Wat opvalt zijn de sociale maatregelen die in het akkoord worden aangekondigd. Zo is het de bedoeling dat er deze coalitieperiode vier tot zes Steun en Informatiepunten (STIP's) komen. Deze steun - en informatiepunten worden zo mogelijk gecombineerd met ruimte voor dagbesteding, zorg en welzijnsfuncties Daarvoor wordt in 2013 een bedrag van 750.000 euro uitgetrokken. Er wordt gebruik gemaakt van huisvesting die in de wijk beschikbaar is. Er komen STIP's in Pluspunt Kattenbroek/Noeuwland/Hoolgand; Liendert/Rustenburg; Soesterkwartier; Klokhuis Randenbroek/Schuilenburg'Kruiskamp/Koppel en Schothorst/Zielhorst.

Ook worden maatregelen ten aanzien van wijkcentra verzacht of langzamer doorgevoerd. De coalitie wil behoud van activiteitencentra in wijken die dat nodig hebben en waar bewoners bereid zijn om hiermee aan de slag te gaan. De bedoeling is dat er vier algemene activiteitencentra voor ontmoeting en activiteiten blijven bestaan. Naast het Klokhuis in Randenbroek en 't Middelpunt in Zielhorst ziet het college mogelijkheden in er mogelijkheden in Liendert en het Soesterkwartier. Combinatie met de Steun - en informatiepunten is daarbij het uitgangspunt.

Daarnaast komt er extra geld voor sociale maatregelen voor inwoners die hard geraakt worden door de crisis en dreigen te worden uitgesloten. Er wordt een sociaal noodfonds ingesteld. Daar wordt 1,5 miljoen euro voor uitgetrokken. Bovendien wordt de sociale reserve bijna verdubbeld (van 320.000 naar 600.000 euro) Deze reserve wordt ingezet voor bijvoorbeeld steun voor de Voedselbank, een versterking van Stadsring 51 en het Sport- en Cultuurfonds.

Voor meer voorzieningen voor jongeren wordt eenmalig een bedrag van 100.000 euro uitgetrokken. daarbij wordt gekeken naar het meer betrekken van jongeren bij het bestuur van de stad en het instellen van een Jongerenadviesraad. Ook wordt gekeken huisvestingsmogelijkheden voor jongeren en culturele/creatieve werkplaatsen in leegstaande panden. Voor het versterken van de Amersfoortse (pop) cultuur wordt eenmalig een bedrag van twee ton vrijgemaakt.

Het doorvoeren van de nieuwe maatregelen kost in 2013 bijna drie miljoen euro extra. Dat geld moet worden omgebogen in de begroting van 2013. Een groot deel van het geld voor de extra uitgaven (1,8 miljoen euro) wordt gevonden door in 2014 en 2015 af te zien van een teruggave van de afvalstoffenheffing en rioolrecht aan de burgers.

Westtangent

Belangrijk is het compromis dat is gevonden voor de westelijke rondweg. De aanleg van een tunnel en viaduct bij de BW-laan is van de baan. In samenwerking met de provincie wordt op korte termijn begonnen met een onderzoek naar de haalbaarheid van een nieuw tracé over het kazerneterrein. Het idee is dat die nieuwe weg zou lopen vanaf de Stichtse Rotonde via het kazerneterrein parallel aan de Aletta Jacobslaan, met een tunnel voor alle verkeer onder het spoor door en vervolgens verder via het bestaande wegtracé van de Barchman Wuytierslaan.

Bovenop de bijdrage van 60 miljoen uit de zogenaamde VERDER-gelden, mag het de gemeente Amersfoort niets extra's kosten. Bovendien moet ecologische schade en aantasting worden gecompenseerd. Er is afgesproken dat de gemeenteraad uiterlijk in juni 2013 een definitief besluit neemt over een verbeterde doorstroming aan de westkant van de stad. Als het nieuwe tracé over kazerneterrein niet voldoet aan een aantal randvoorwaarden dan wordt er gekozen voor de zogenaamde 0-plus optie: het aanpakken van de belangrijkste knelpunten maar met het instant houden van de spoorwegkruising.

Geen budgetoverschrijding

Bij projecten zijn de vastgestelde budgetten heilig. Voor de aanbesteding van het tweede deel van de Kersenbaan komt er een onafhankelijke financiële analyse om te kijken of het project binnen budget kan worden uitgevoerd. Als dat niet zo is, moet het project worden versoberd zodat het wel binnen het budget blijft. Ook bij de aanleg van sportcomplex/zwembad aan de Hogeweg geldt het afgesproken budget. Als er overschrijdingen dreigen wordt het project versoberd.

Het Beekdal blijft groen. Alleen het Ketelhuis en de villa aan de Heiligenbergerweg blijven behouden. De groene bestemming wordt dit jaar nog definitief vastgelegd in een bestemmingsplan.

De grootschalige renovatie van het stadhuis is van de baan. Wel vindt noodzakelijk onderhoud plaats en worden daarbij duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd. Afdelingen die nu nog elders worden gehuisvest worden in het Stadhuis ondergebracht. Decentrale panden worden afgestoten.

Een maatregel die al snel tot verandering zal leiden is de aangekondigde ruimere zondagopenstelling van winkels waaronder een wekelijkse openstelling van supermarkten en vrijere openingstijden voor de horeca.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie