De sociale aspecten van design

20 februari 2013 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Stoplichten die eerder groen licht geven aan fietsers als het regent. Snelwegen die zichzelf verlichten, maar alleen als er verkeer nadert. Een designfiets die door zijn ontwerp inwoners van wereldsteden massaal bekeert tot fietsen.

Er zijn talloze voorbeelden te geven van design dat gedrag significant beïnvloedt. In het architectuurcafé van FASadE op maandag 4 maart wordt onder het motto ‘Hoe sociaal is social design?’ gesproken over de betekenis en invloed van intelligent en social design op gedrag van gebruikers en de impact ervan op de openbare ruimte.

FASadE - Forum voor Architectuur en Stedenbouw aan de Eem - snijdt maandelijks op de eerste maandag van de maand actuele thema’s aan. In het aankomende architectuurcafé gaat het om vragen als: Hoe kun je met intelligente ontwerpen het gedrag van mensen daadwerkelijk beïnvloeden? In hoeverre communiceren de werelden van ontwerp en praktijk en versterken ze elkaar? En: hoe zorgen we via goede ontwerpen voor daadwerkelijk veranderingen in de praktijk?

Ontwerper, docent en pionier Viktor Papanek benadrukte in 1971 al het belang van social design in zijn revolutionaire boek Design For The Real World. Er lag in zijn ogen een grote morele verantwoordelijkheid bij ontwerpers omdat zij het zijn die in hoge mate bepalen hoe de maatschappij functioneert. Een bekende uitspraak van hem is: ‘The only important thing about design is how it relates to people’. Papanek zag de rol van design als het ontwerpen van de relatie tussen mens en omgeving Hoe kunnen ontwerpers invloed hebben op de omgeving? Verdiepen ontwerpers zich voldoende in gebruikers?

In het Architectuurcafé, dat deze keer plaatsvindt in Studio Wolhar aan de Kleine Koppel te Amersfoort, zal ook de Intelligent Highway van Daan Roosengaarde als best practice voorbij komen. Dit ontwerp is in uitvoering bij Heijmans. Kristel van Haaren, winnares van de Bouwpluim, spreekt vanuit opdrachtgever Heijmans over de ‘Intelligent Highways waarmee ontwerper Roosengaarde dezer dagen stevig aan de weg timmert. Een zeer actueel voorbeeld van hoe bouw en design elkaar kunnen vinden en versterken.

Aan het architectuurcafé Hoe sociaal is social design? werken mee: architect, ontwerper en docent Design Academy Eindhoven Rianne Makkink; Chris Reinewald, publicist op het gebied van design en Museumvisie; Kristel van Haaren, Commercie & Marktontwikkeling van Heijmans Wegen B.V. en recent winnaar van de Bouwpluim voor het project Intelligent Highway, een ontwerp van Daan Roosengaarde;? alumni van de Design Academy Eindhoven, waaronder Daniela Dossi; Bennie Meek en Giacomo Piovan; de Amersfoortse kunstenaar Sander van Mill.

u Hoe sociaal is social design?

Maandag 4 maart, aanvang:?20.00 uur. Toegang?gratis

Locatie:?Studio Wolhar, Kleine Koppel 62 (Rohm & Haas),? Amersfoort

www.fasade.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie