Ontwerpers Naomi Jansen en Dalila Sayd
Ontwerpers Naomi Jansen en Dalila Sayd -

Schothorst ontwikkelt activiteiten rondom gezond eten

15 december 2020 om 15:22 Lokaal Deel je nieuws

Twee dames met een droom. Gezond en betaalbaar eten voor iedereen. Dalila Sayd en Naomi Jansen hebben een duidelijke missie en willen juist niet dromen, maar de handen uit de mouwen steken. Daarom hebben ze dit najaar in Schothorst de Voedselapotheek Wijkaanpak geïntroduceerd. Om in en met de wijk te werken aan een sociaal en gezond voedsellandschap.

Misschien heeft u ze al ontmoet. Naomi en Dalila, twee ontwerpers, afkomstig uit Brabant. De afgelopen maanden waren ze vaak in Schothorst te vinden. Om mensen te ontmoeten en in gespek te gaan over hun behoeften. Uiteindelijk hebben ze hiermee een duidelijk doel: activiteiten ontwikkelen die inwoners helpen om samen gezond te eten. Activiteiten die passen bij de wijk en die door mensen zelf opgepakt en ingevuld worden. Want, zo weten de dames uit ervaring, je kunt vanachter een bureau van alles verzinnen, maar de beste ideeën komen nog altijd van de mensen om wie het gaat. Bovendien willen ze een systeemverandering op gang brengen in de wijk. Door de omgeving aan te passen en gezonder te maken, stimuleren ze inwoners tot het maken van gezonde(re) keuzes.

Het project heeft als titel Voedselapotheek Wijkaanpak en wordt gefinancierd door een aantal partijen, waaronder Stichting DOEN en Stichting Voorzorg Utrecht. In het Noord-Brabantse Cuijk werd eerder ervaring opgedaan en loopt eenzelfde traject. Ook hier merken Naomi en Dalila dat wijkbewoners enthousiast zijn, maar wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ze zien het daarom als hun taak om samen met bewoners in de wijk activiteiten op te zetten. Activiteiten waarbij gezond eten centraal staat. Activiteiten die voortkomen uit de wensen en behoeften in de wijk en niet eenmalig zijn, maar na verloop van tijd door de wijk zelf opgepakt kunnen worden. In de loop van januari wordt er meer bekend over de activiteiten.

Ze doen dit samen met tal van partners, waaronder apotheek Orion. Een apotheek die nadenkt over voeding? Volgens apotheker Mark Slager is dat helemaal niet vreemd. Het gaat erom dat mensen gezond en lekker in hun vel zitten en apotheker Slager ziet dat liever gebeuren met voeding dan met pillen. Een van de concepten waar Mark, Dalila en Naomi samen aan werken is ‘Leefstijladvies in de apotheek’. Leefstijlcoach Hilda Mossink gaat wekelijks in de apotheek in gesprek met mensen die hun medicatie mogelijk kunnen verminderen door te werken aan hun leefstijl.

Meer weten: kijk op de website www.voedselapotheek.nl/wijkaanpak

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie