Synagoge, kerktoren en minaret

20 februari 2013 om 00:00 Algemeen

De Volksuniversiteit Amersfoort organiseert in maart rondom deze drie gebedshuizen een serie bijeenkomsten. Roeleke de Witte is als vrijwilliger en voorzitter van de programmacommissie betrokken bij de Volksuniversiteit. Het hele jaar door wordt er vanuit de Volksuniversiteit een breed cursusaanbod gedaan. Voor deze cursus, vallend onder het thema ‘Mens en Maatschappij’, is samenwerking gezocht met het Amersfoort Platform voor Levensbeschouwing en Religies.

AMERSFOORT - Wanneer je op de Hof staat, heb je bijna niet door hoe gróót de Joriskerk is, die strak tegen de Hof aanstaat. En wat weten we eigenlijk van de indrukwekkende geschiedenis van de kerk? De Joodse synagoge vinden we wat verborgen, in een van de mooie zijstraten van de Amersfoortse binnenstad. In een van de nieuwbouwwijken van de stad is, passend bij de culturele ontwikkelingen, de Moskee El Fath te vinden. Deze gebouwen staan natuurlijk niet op zich. Ze vertegenwoordigen drie verschillende religieuze stromingen én de mensen die daarbij horen. door Wiena Bakker

,,Door een bezoek te brengen aan de gebouwen bieden we iedereen, ook niet kerkelijk betrokken mensen, de gelegenheid om nader kennis te maken met de verschillende religies”, vertelt De Witte. ,,Het leuke is dat we niet alleen de kans krijgen om de gebouwen te zien. We zullen ook vertegenwoordigers horen vertellen over wat hun geloof nu precies inhoudt. En wat is er mooier dan de rabbi zélf te horen vertellen over bijvoorbeeld de symbolen van het jodendom?”

Het is duidelijk dat door deze cursus een unieke kans wordt geboden om heel letterlijk, van bínnenuit, kennis te maken met de mensen die zich bij de verschillende godsdiensten betrokken voelen29De Witte vindt dit ook heel passend binnen onze multicultureel gekleurde samenleving. ,,Het is goed dat we elkaar beter leren kennen en door informatie vooroordelen en belemmeringen wegnemen.” Dit aspect past ook precies bij een van de doelstellingen van de Volksuniversiteit, namelijk het levenslang leren.

,,We proberen mensen over de eigen grenzen te laten kijken. Ook over eigen geloofsgrenzen heen. In elke bijeenkomst is er volop gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.” Een bezoek aan de moskee kan er heel praktisch ook toe bijdragen dat mensen zich een beeld kunnen vormen, van waar die buurman nu elke dag naar toe gaat en wat hij daar precies doet. Het biedt aanknopingspunten tot contact. “We zoeken naar de verschillen én overeenkomsten. En ook naar wat dit eigenlijk betekent voor ons eigen (samen)leven en geloven. Want dat maakt het ook interessant.”

Kijken, proeven reflecteren

De Volksuniversiteit nodigt ieder van harte uit om ‘te kijken, te proeven en te reflecteren’. Op 5 maart wordt gestart met een inleidende avond, gevolgd door drie avonden, waarop de gebedshuizen worden bezocht en een lezing wordt gegeven.

Het programma is te vinden op www.vuamersfoort.nl. Aanmelding vooraf is noodzakelijk, er is een maximum van twintig deelnemers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie