Bijzondere collecties uit eigen huis

6 februari 2013 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Een aantal jaren al volgt het Mondriaanhuis Amersfoort een ambitieuze nieuwe koers. In die periode zijn er verschillende succesvolle tentoonstellingen in het museum te zien geweest, met bijzondere bruiklenen van kunstenaars en musea uit binnen- en buitenland. Vorig jaar werd daardoor zelfs de doelstelling voor het bezoekersaantal uit het meerjarenplan ruimschoots overtroffen. Wat door het gevarieerde tentoonstellingsprogramma echter enigszins buiten beeld is geraakt, zijn de eigen collecties van het Mondriaanhuis. En die zijn het zeker waard om gezien te worden.

Na afloop van de tentoonstelling Traditie en toeval, die is verlengd t/m 24 februari, zal daarom in de zalen op de bovenverdieping van het museum een ruime selectie worden getoond uit de bruiklenen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Deze RCE-collectie bevat werken van internationale kunstenaars, waarmee het museum de bezoekers een overzicht kan geven van tijdgenoten van Piet Mondriaan en van kunstenaars uit latere generaties die door zijn werk zijn beïnvloed.

Zo is er onder meer werk te zien van kunstenaars die betrokken waren bij de kunstbeweging De Stijl, zoals Theo van Doesburg en George Vantongerloo, maar ook van kunstenaars als Kandinsky, Moholy-Nagy, en Arp. Speciale aandacht is er voor de radicaal abstracte werken van de Nederlander César Domela, die zeer jong bij De Stijl kwam en na de oorlog internationaal aanzien verwierf.

Na het overlijden van Mondriaan is zijn kunst alleen maar invloedrijker geworden. Het Mondriaanhuis ruimt daarom een centrale plek in voor werken van de beroemde Nul-beweging, zoals van Jan Schoonhoven, en voor latere kunstenaars als Carel Visser en Peter Struycken.

Na afloop van de tentoonstelling Bang voor Rood, Geel en Blauw? (verlengd t/m 10 maart), zullen tegelijkertijd in de Schatkamer alle schilderijen van Mondriaan die het museum beheert, worden getoond. Dit zijn werken uit de laatste periode dat Mondriaan nog realistisch werkte en er op uittrok om in de natuur landschappen te schilderen. Samen bieden de twee nieuwe tentoonstellingen vanaf 5 maart (de RCE-collectie) en 17 maart (de vroege Mondriaans) t/m 1 april 2013 een fascinerend beeld van Mondriaans eigen ontwikkeling en van zijn blijvende invloed.

Symposium

Op 7 maart zal vanaf 17.30 uur ook dit jaar het Symposium Geboortedag Piet Mondriaan worden gehouden, met onder meer een lezing van conservator Ludo van Halem over Mondriaan in de collectie van het Rijksmuseum en een film van Pierre Janssen over Mondriaan ingeleid door kunsthistoricus Petra Timmer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie