Overvaller Brinks mag niet naar begrafenis vader

30 januari 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De 34-jarige verdachte van een gewapende overval op een geldtransport in Amersfoort, mag de begrafenis van zijn vader in Marokko niet bijwonen. Dat besloot de Utrechtse rechtbank woensdag.

De man, die afkomstig is uit Mijdrecht, zit al elf maanden in voorarrest vanwege zijn mogelijke deelname aan de overval in december 2011. Daarbij werden twee medewerkers van transportbedrijf Brinks bij de SNS-bank aan de Randwijcklaan met een vuurwapen overvallen. De daders gingen ervandoor met vijf sealbags met in totaal 260 duizend euro.

De rechtszaak, waarvoor de rechtbank een dag had uitgetrokken, ging woensdag niet door omdat de vader van de verdachte dinsdag in Marokko totaal onverwacht aan een hartaanval overleed. De Mijdrechter vroeg de rechtbank om zijn voorarrest tijdelijk te schorsen, zodat hij de begrafenis in Marokko zou kunnen bijwonen.

Maar de officier van justitie voelde daar niets voor. Hij wees er op dat de verdachte de Marokkaanse nationaliteit heeft en dat Marokko geen onderdanen uitlevert aan Nederland.

Hij voerde bovendien aan dat de man ook wordt verdacht van deelname aan verschillende andere gewapende overvallen, waarbij steeds tonnen aan buit was gemaakt. Omdat dat geld nooit was teruggevonden, zou het goed kunnen dat hij daarmee zijn vlucht zou bekostigen, aldus de officier.

De verdachte zelf bezwoer de rechtbank dat hij terug zou komen na zijn schorsing. Hij wees er op dat zijn vrouw en kinderen hier wonen. Bovendien zou hij in eigen woorden ,,gek zijn'' als hij in Marokko zou blijven.

,,Als ze me daar dan pakken, word ik daar berecht en kom ik daar in de gevangenis'', hield hij de rechtbank voor. Maar de rechtbank wees zijn verzoek af, gezien de ernst van de feiten waarvan hij wordt verdacht.

,,Bovendien bent u eerder tot lange celstraffen veroordeeld, en heeft u dat er niet van weerhouden dat u nu weer van dergelijke feiten wordt verdacht, overwoog de rechtbank.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie