Afbeelding
BDU

Kemphanen VVD en GroenLinks sluiten vrede

30 januari 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In de politiek is alles mogelijk. Waar de twee grote kemphanen VVD en GroenLinks twee maanden geleden elkaar nog naar het leven stonden, hebben de fracties weer vertrouwen in elkaar uitgesproken. Het heeft ertoe geleid dat informateur Jan van Bergen denkt dat er voldoende basis bestaat om een nieuw college met PvdA, VVD, D66 en GroenLinks te formeren.

door John Spijkerman

Onder druk wordt alles vloeibaar, ook tijdens de informatie-besprekingen in Amersfoort. Eind november zegde de VVD het vertrouwen op in de GroenLinks-fractie vanwege het standpunt dat die fractie innam over de westelijke ontsluiting. GroenLinks zag niets in de collegeplannen voor de aanleg van een viaduct of een tunnel bij de BW-laan. De VVD is juist groot pleitbezorger van zo’n ‘robuuste oplossing’.

Onder leiding van PvdA-informateur Van Bergen hebben VVD, PvdA, D66 en GroenLinks onderling vertrouwen uitgesproken ‘en de conclusie getrokken dat zij het bestuur van de stad invulling willen gaan geven’. Dat laatste schrijft Van Bergen in zijn advies aan de gemeenteraad. Volgens Van Bergen is er ‘een gedeeld besef van de noodzaak van een stabiele meerderheidscoalitie en is het gelukt om de grootste vier partijen in de raad in enkele gezamenlijke gesprekken op één lijn te brengen’. ,,De VVD en GroenLinks zijn bereid om de samenwerking weer op te pakken en lastige dossiers in een vroegtijdig stadium te bespreken in termen van werkbare en haalbare oplossingen.’’

De PvdA krijgt in de nieuwe coalitie de rol om ‘het politiek proces en de afstemming binnen de coalitie zorgvuldig te bewaken’. De fracties van GroenLinks en D66 zeggen het te betreuren dat de samenwerking met coalitiepartners CDA en ChristenUnie moet worden beëindigd. D66 fractievoorzitter Nederkoorn sprak dinsdagavond over een ‘gemengd gevoel’. Volgens hem had de oude coalitie ‘niet hoeven te klappen’. GroenLinks fractievoorzitter Land kon zich daar goed in herkennen.

VVD, PvdA, GroenLinks en D66 willen gaan ‘voor een sterk en sociaal Amersfoort’. ,,De vier fracties zijn nu verloofd’’, sprak PvdA-fractievoorzitter Van Muilekom dinsdagavond. Nu gaat het er volgens hem om te komen tot een verdere uitwerking van het programma en een verdeling van de portefeuilles. De bedoeling is dat er vier full-time wethouders komen en twee ‘halve’ parttime wethouders. VVD en PvdA krijgen allebei 1,5 wethouder, GroenLinks en D66 elk één wethouder.

Collegeprogramma

De contouren van een nieuw collegeprogramma worden zichtbaar. Op een aantal terreinen zijn afspraken gemaakt. Zo is er afgesproken dat er samen met de provincie op zeer korte termijn een onderzoek komt naar de haalbaarheid van de westelijke ontsluiting. Daarbij wordt gekeken naar een route die loopt vanaf de Stichtse Rotonde over het kazerneterrein parallel aan de Alletta Jacobslaan, met een tunnel voor alle verkeer onder het spoor door en aansluitend op het bestaande tracé aan de BW-laan. Voorwaarde voor het al of niet doorgaan van de plannen is dat de gemeentelijke bijdrage niet hoger mag zijn dan het bedrag dat daarvoor binnen het regionale mobiliteitsprogramma Verder is vastgelegd. Volgens de afspraken houdt het Elisabethterrein een groene bestemming en wordt het terrein na sloop van het ziekenhuis niet bebouwd. Op sociaal terrein moet er jaarlijks een ‘substantieel bedrag’ worden vrijgemaakt voor het treffen van maatregelen voor inwoners die hard worden getroffen door de crisis. Ook worden er in ieder geval in de aandachtswijken ‘ontmoetingsplekken gefaciliteerd’ en komen er steun- en informatiepunten ‘met zo mogelijk ruimte voor dagbesteding, zorg- en welzijnfuncties’.

VVD, PvdA, GroenLinks en D66 willen het zwembad/sportcomplex aan de Hogeweg verder ontwikkelen, maar willen geen overschrijdingen van het project. De renovatie van het stadhuis is voorlopig van de baan. Er is alleen financiële ruimte voor de hoogst noodzakelijke aanpassingen. Bij de aanleg van het tweede gedeelte van de Kersenbaan geldt, dat er eerst ‘een nadere financiële analyse’ komt voordat het project wordt aanbesteed. In 2013 gaat de OZB niet omhoog, maar lastenverhoging in de toekomst wordt niet uitgesloten.

Vloeibaar

Rest de vraag waarom GroenLinks en de VVD er eind november niet in zijn geslaagd hun onderlinge geschillen op te lossen en de val van het college te voorkomen. Volgens de VVD moeten eerdere uitspraken die deze partij deed ten opzichte van GroenLinks ‘verklaard moeten worden in de context van dat moment’. De informateur schrijft dat de VVD-fractie de oorzaak ook bij zichzelf heeft gezocht. VVD-onderhandelaar Bert van der Werff geeft aan dat onder druk alles vloeibaar wordt, zelfs een hernieuwde samenwerking tussen VVD en GroenLinks. ,,Alle partijen weten dat er wat moet gebeuren. Dat besef is bij alle partijen aanwezig.’’ Met de toetreding van de PvdA tot een nieuw college ontstaat volgens Van der Werff een andere situatie waardoor er oplossingen kunnen worden gevonden.

Opmerkelijk is verder dat de de twee christelijke partijen, CDA en ChristenUnie, buiten de boot vallen. De afwezigheid van de twee christelijke partijen zorgt ervoor dat het nieuwe college in ieder geval gaat inzetten op een ruimere zondagopenstelling van winkels en vrijere openingstijden voor de horeca.

CDA-fractievoorzitter Roland Offereins is verrast dat GroenLinks en de VVD weer om tafel zitten. ,,Het lijkt het erop alsof de VVD om niks de oude coalitie heeft laten klappen.’’ ChristenUnie fractievoorzitter Simone Kennedy begrijpt ook niks van die toenadering. ,,Waarom ga je als VVD samenwerken met een partij waarmee je de meeste geschilpunten hebt?’’ Offereins vindt dat de beoogde coalitiepartijen de belangrijke onderwerpen voor zich uitschuiven. Volgens Kennedy gaat het niet om de inhoud, maar om de macht. Offereins en Kennedy plaatsen kanttekeningen bij het groot aantal nieuwe wethouders dat nu moet worden ingewerkt voor een periode van maar één jaar. Kennedy wijst ook op het extra wachtgeld dat daardoor betaald moet worden.

SP-fractieleider Ad Meijer begrijpt niet dat de PvdA voor de VVD kiest en niet heeft gekeken naar een mogelijke 'linkse' coalitie van CDA, Christen Unie, GroenLinks, PvdA en SP dat een sociaal geluid had kunnen laten klinken. De Burger Partij Amersfoort (BPA), daarentegen, sprak dinsdagavond juist zijn vertrouwen uit in de nieuwe coalitie van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie