ADG ligt eruit

30 januari 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De eerste confrontatie van de UPDB-bekerwedstrijden om de Jan Bomlokaal is voor ADG 1 slecht afgelopen. In het NDC Den Hommel werd tegen OG Utrecht 4-4 gespeeld. Dit gelijke spel met vier remises hield in dat het team doorgaat welke het laagst is geëindigd in de zojuist afgelopen UPDB-competitie met als peildatum december 2012. OG Utrecht dus door maar het was een zinderend spannende damavond!

Als eerste deelden Harry de Waard en Cock van Wijk de punten. Beiden gaven elkaar geen duimbreed toe in klassiek en werd het een gevecht op de vierkante centimeter. In het late middenspel bracht nam Harry een doorbraak ten koste van twee schijven. Cock kon direct daarna de dubbeldekker liquideren dat hem vervolgens een schijf kostte. Maar de compensatie voor de OG'er was ruimschoots voldoende om de remise probleemloos binnen te halen.

Het tweede punt werd gescoord door Ton Bollebakker. De opening leverde een licht klassiek voordeel op voor tegenstander Alfons Ottink. Waarschijnlijk liet hij dat verwateren in het middenspel. De Utrechter kon een gunstige Ghestem plaatsen maar liet dit achterwege. Het werd superspannend in een 11 om 11 en even kantelde de partij in het voordeel van Ton. Maar benutte niet optimaal zijn kans op de 38e zet. Daarna kwam Alfons opzetten met een offer. Hij deed dat echter niet op zijn best en met een tegenoffer bleef de ADG'er op het remisepad. Na een nieuw offer en een nieuw tegenoffer braken beide spelers door naar de damlijn en werd de vrede getekend. Een spannende pot.

Andrew Tjon A Ong mocht de degens kruisen met Auke Zijlstra. De opening zal er veel belovend uit voor Andrew. Eerst bouwde hij een mooie aanval op en nadat deze door Auke werd afgebroken kon hij een goede halve hekstelling op het bord krijgen. Door een slimme opbouw had de Utrechter een mooie damcombinatie ten koste van drie stukken in de stand gevlochten. Dit zou niet genoeg zijn voor de winst, maar wel goed genoeg zijn voor een remise en daarom besloot Andrew de halve hekstelling te verbreken en kon de opbouw opnieuw beginnen. Om geen vereenvoudigingen meer toe te laten nam Andrew veel risico's met een gevaarlijke omsingeling, daarentegen veel ruimte gegeven aan zijn tegenstander over het centrum. Beiden bleven echter nuchter manoeuvreren waarna de puntendeling na bijna vier uur spelen bereikt was.

In zijn partij tegen Arne van Mourik speelde Cees Strooper consequent op terreinvoordeel door middel van voorwaartse ruilacties. Hij verkreeg daarmee een kansrijke aanvalspositie, met op een gegeven moment tien tempi voorsprong. Het leek er op dat de ADG'er snel een onstuitbare aanval zou krijgen op de linkervleugel van zijn tegenstander. Die wist echter die aanval zodanig op te houden en bovendien tegenspel te creëren aan de andere bordhelft. In die fase moet de Hooglander een beter plan hebben gemist. Zoals het ging liep de partij, door uitdunning van de wederzijdse posities, naar een gelijkwaardige remise. Al met al een teleurstellend resultaat voor Cees, aldus de ADG'er himself.

OG Utrecht - ADG 4-4

1.Van Mourik - Strooper 1-1; 2.Ottink - Bollebakker 1-1; 3.Van Wijk - De Waard 1-1; 4.Tjon a Ong - Zijlstra 1-1.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie