Spectaculaire dampartijen

26 januari 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De 2e ronde van het UPDB-kampioenschap heeft weer voor het nodige spektakel gezorgd en vele mooie partijen. Van de 24 hoofdklassers zijn nog maar 2 dammers met een 100% score. Daarachter een peloton met 3-punters.

door Harry de Waard

Onder hen Andrew Tjon A Ong. Aanvankelijk brak tegenstander Ruud Klaarenbeek de partij in de late uurtjes af, maar hij zag het nut van uitspelen niet meer in omdat het ontstane eindspel voor hem verloren zou gaan. Andrew zette vanaf de opening een massale flankaanval op. Ruud kon zich slechts beperken tot pogingen om deze aanval af te slaan en kwam niet echt toe aan het opzetten van een goede omsingeling of een tegenaanval. Wel wist hij een paar zeer verrassende combinaties in de stelling te vlechten, waardoor de Maarssenaar erg op zijn tellen moest passen. Dit deed hij dan ook en alles wees er op, dat de winst heel snel zou volgen. Bij het beste spel zou dat ook het geval zijn, maar de ADG'er liet zich in met een wederzijdse doorbraak, waarbij hij met twee schijven meer het eindspel inging, goed genoeg voor de winst dus.

Ook Auke Zijlstra deed goede zaken en versloeg Evert v.d. Pol. Na wat ruilen in de opening gingen beide spelers op de lange vleugel spelen. Vooral Evert kwam met een aanvallende positie, waarna de OG'er een verdediging moest zoeken. Dit kostte veel tijd en resulteerde in een uitval naar het kerkhofveld. De Barnevelder dacht toen ook 20 minuten na, maar kwam niet met een goede zet. Via een kleine dreiging kwam een doorbraak op het bord, waarbij Evert wel dam halen had verhinderd door een grappige finesse. Hierdoor moest Auke een schijf offeren, waarna er een eindspel ontstond met wederzijds een dam en 5 schijven. De schijven van de Utrechter stonden actiever: naast vangstellingen dreigde ook doorlopen naar tweede dam. In tijdnood kwam Evert in grote problemen en liet de dam afnemen, waarna de resterende schijven achter de lange lijn konden worden gestopt.

Kees de Jonge en Wouter van Beek kwamen ook tot winst. Vooral de winstpartij van Kees baarde opzien, of eigenlijk…. meer de 2e blunder in dit kampioenschap van tegenstander Paul de Heus. De ADG'er nam in de opening veel risico en liet al op de zesde zet zijn korte vleugel opsluiten. Na zo'n 25 zetten moest hij zich in allerlei bochten wringen om nog enigszins spel te houden. Maar toen ontglipte Paul een vreselijke blunder en kon Kees met een 2-om-3-met-naslag combineren. Toch blijft Kees altijd optimistisch in dit soort stellingen: ,,Omdat ik het vrij goed ken, weet ik ook dat het gaat wemelen van combinatiemogelijkheden. Heb dan ook altijd vertrouwen in de stand omdat er zoveel ontsnappingsmogelijkheden in gaan komen. Vaak gaan de tegenstanders de stelling onderschatten, met name omdat men vaak denkt goed te staan. Dat klopt ook meestal wel, maar door de vele combinaties en dreigingen komt vaak ook een echte combinatie die uitvoerbaar is. Tegen Paul de Heus gebeurde dat dus ook,'' aldus een ,,glunderende'' Kees, die wat blij was met zijn partijzege.

Alle andere duels in de hoofdklasse eindigden in een puntendeling. Maar op sommige borden had er net zo goed een winstpartij uit kunnen komen rollen. Neem het boeiend gevecht tussen Harry de Waard en Jan van de Veen: adembenemend! Er kwam flankspel op het bord waarbij Jan stevig doordrukte op het centrum. Dat werd hem toch bijna fataal, want de omsingeling van Harry stond als een huis. In het middenspel moest Jan zelfs noodgedwongen een damzet toestaan. Nadat deze direct weer werd geliquideerd, kwam de Ermeloër nog sterk oprukken over het centrum, maar kwam er niet doorheen bij een intussen uitgedunde stelling.

,,Remises hoeven niet saai te zijn,'' aldus Fred van Amersfoort, die de punten deelde met Leo Rosendaal. Er ontstond een ,,wild potje'' waarbij Leo erg lastig komt te staan. De ADG'er moest uitkijken niet van het bord weggedrukt te worden. Vervolgens spektakel waarbij het welig tierde van combinatiedreigingen. Met een klein gelukje (een mislukte lokzet) kwam Leo met de schrik vrij. Op de 38e zet had Fred een doorbraak voor 2 schijven kunnen nemen met praktische winstkansen!

Frits Stuger opende vanuit zijn geliefde klassieke spel anders dan gebruikelijk, dat tegenstander Jelmer Martens verraste. Ook al dreigde de Zeistenaar met een gunstige halve hekstelling, Frits wist dit te voorkomen. Daarnaast had de Amersfoorter diverse geniepigheden (lokzetten en combinaties) ingebouwd. Maar Jelmer was op zijn hoede. Het evenwicht in de partij was steeds aanwezig. In hevige tijdnood van beide spelers (elk zo'n 90 seconden voor 11 zetten om de 60e zet te halen) koos Jelmer voor een minder kansrijk plan waardoor Frits netjes de remise forceerde.

Een partij met klassieke trekjes was ook te zien op het bord bij Marcel Everloo en Ben v.d. Linden. Tot rond de 25e zet hield alles gelijke tred, daarna kwam Marcel iets gemakkelijker op het centrum te staan. Toch wist Ben alles onder controle te houden en vonden beide heren het welletjes op de 40e zet!

Uitslagen 2e ronde:

HOOFDKLASSE

Peter Meijler - Cock van Wijk 0-2; Kennedy Krishnadath - Ardjoen Sheoratan 0-2; Wim Bor - Robert Sall 1-1; Ruud Klaarenbeek - Andrew Tjon A Ong 0-2; Jan van de Veen - Harry de Waard 1-1; Fred van Amersfoort - Leo Rosendaal 1-1; Arne van Mourik - Erik Maijenburg 1-1; Frits Stuger - Jelmer Martens 1-1; Evert van de Pol - Auke Zijlstra 0-2; Kees de Jonge - Paul de Heus 2-0; Ben van der Linden - Marcel Everloo 1-1; Wouter van Beek - Patrick van der Tol 2-0.

Voor volledig verslag en alle uitslagen en standen: zie UPDB-site.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie