Dominee Esbach krijgt koninklijke onderscheiding

25 januari 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Ds. J. Eschbach heeft vrijdag een Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uit handen van burgemeester Lucas Bolsius ontvangen ter gelegenheid van zijn afscheid als directeur van het Evangelisch Werkverband (EW) tijdens een afscheidsreceptie in kerkelijk centrum De Brug in Amersfoort.

Ds. Eschbach (64 jaar) trad per 1 september 2011 terug als directeur van het EW en is nu werkzaam als projectdirecteur van het evangelisatieproject MEER. Hij werkte van 1967 tot 1981 als jongerenevangelist voor de christelijke jongerenorganisatie Youth for Christ. Op uitnodiging van de Lutherse Kerk vertrekt hij in 1977 naar Denemarken en zette daar Youth for Christ op. Daarna was hij ruim twintig jaar werkzaam als predikant in Enschede, Nootdorp, Aalsmeer en Spijkenisse.

In maart 1995 richtte hij met anderen het Evangelisch Werkverband op. Als bestuurslid en later als directeur was hij een grote inspirator en motivator van de geestelijke vernieuwingsbeweging in de Protestantse Kerk in Nederland. Naast zijn hoofdfunctie verrichte vele onbezoldigde activiteiten zoals het begeleiden van plaatselijke geloofsgemeenschappen, predikanten en intervisiegroepen.

Een van de bekendste concepten van het EW is 'De Gemeente Groei Groepen'. Dit concept is onder zijn leiding uitgegroeid tot ruim vijftienhonderd groepen binnen de PKN die regelmatig bijeenkomen om de Bijbel te bestuderen. In 2004 was hij initiator en oprichter van de stichting de Bijlmerkerk en hielp hij Afrikaanse kerken in Amsterdam Zuidoost aan een eigen kerkgebouw. Daarnaast was hij vrijwilliger voor de projecten Pitstop en Heartbeat in Amersfoort.

Zijn voornaamste publicaties zijn: ,,De groeigroep als bouwsteen'', een model voor de opbouw van de gemeente door middel van kleine groepen en groeigroepprogramma's (Kampen: Kok Voorhoeve, 1993) en ,,Vurig verlangen'', Evangelische vernieuwing in de traditionele kerken (Zoetermeer: Boekencentrum, 1996)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie