Oproep Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten

25 januari 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De provincie Utrecht telt 177 oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en/of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Dit jaar wordt in de provincie Utrecht in aanloop naar de Nationale Viering van de Bevrijding / 5 mei-lezing 2013 een prijs uitgereikt aan het best beheerde, behouden en meest 'levende' oorlogsmonument.

Goed beheer en behoud zijn een voorwaarde voor het voortbestaan van oorlogsmonumenten. Om dit te stimuleren reiken het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de provincie Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht een Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten uit. De winnaar wordt bekend gemaakt op 23 april 2013.

Alle gemeenten, organisatoren van herdenkingen, heemkundekringen en andere organisaties in de provincie Utrecht die actief zijn op dit terrein worden opgeroepen deel te nemen aan de wedstrijd. Organisaties die op een korte, krachtige en overtuigende manier kunnen aangeven waarom hun monument het best beheerde, behouden en meest 'levende' monument is, dingen mee naar de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten, bestaande uit een plaquette en €1000,- ter ondersteuning van hun activiteiten.

In de Database Oorlogsmonumenten (www.oorlogsmonumenten.nl) zijn meer dan 3.500 oorlogsmonumenten opgenomen met daarbij tal van achtergrondverhalen en filmportretten. Elk jaar wordt de wedstrijd in samenwerking met een andere provincie georganiseerd. Dit jaar is dat de provincie Utrecht waar de Nationale Viering van de Bevrijding / 5 mei-lezing wordt georganiseerd.

Het deelnameformulier is te downloaden van www.landschaperfgoedutrecht.nl. Hier zijn ook de wedstrijdvoorwaarden en overige informatie te vinden. Ingevulde formulieren dienen uiterlijk 10 maart 2013 binnen te zijn op dit e-mailadres: oorlogsmonumenten@landschaperfgoedutrecht.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie