Afbeelding

BPA bezorgd over nevenfuncties ambtenaren

30 januari 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Burger Partij Amersfoort heeft gemeentesecretaris Bekkers 'geïnformeerd' over de nevenactiviteiten van een - voor langere tijd ingehuurde - externe medewerker van de gemeente Amersfoort . Deze persoon zou, op dezelfde dossiers als waarvoor hij door Amersfoort als adviseur is aangetrokken, ook voor andere opdrachtgevers werken. Volgens de BPA is de schijn van belangenverstrengeling groot. De partij waarschuwt voor dubbelrollen van ambtenaren en/of het winstgevend maken van exclusieve informatie waarover zij beschikken als ambtenaren voor de gemeente Amersfoort.

De betrokken medewerker zou naast zijn/haar functie ook via een eigen bureau opdrachten van de gemeente Amersfoort uitvoeren, maar ook voor andere partijen. Hoewel de BPA 'geen enkele twijfel' zegt te hebben over 'de oprechtheid en kwaliteit van het werk dat is geleverd', vraagt de partij zich af of een dergelijke situatie wenselijk is. De BPA fractie wil weten of dit geval op zichzelf staat of dat het hier gaat om een topje van de ijsberg. De partij wijst op 'mogelijke schade' voor het functioneren van de gemeentelijke organisatie door het commercieel gebruikmaken van gegevens.

Naast rond de 800 vaste medewerkers, schakelt de gemeente ook 'externe medewerkers' in die vaak een aantal dagen per week gewoon op het stadhuis werken maar worden betaald door een bureau of zelf een eigen bureau hebben. Volgens BPA-raadslid Ruud Schulten gaat het daarbij jaarlijks om een bedrag van rond de 13 miljoen euro. Zo'n twintig procent van het totaal aan personeelskosten, 65 miljoen euro, dat Amersfoort jaarlijks uitgeeft. Amersfoort huurt aan externe hulp voor bijna twee keer zoveel in dan de zogenaamde Roemer-norm.

Vaste ambtenaren is het verboden om nevenwerkzaamheden uit te voeren als het goede functioneren van de openbare dienst daardoor op het spel staat. Maar de BPA merkt op dat het lijkt alsof er een gebrek aan protocollen en regels voor de inhuur van derden bestaat.

De BPA wil weten of B en W op de hoogte zijn van situaties waarin extern ingehuurde ambtenaren nevenfuncties bekleden die mogelijk kunnen leiden tot vormen van belangenverstrengeling of de schijn hiervan opwekken en om hoeveel personen het gaat en of er sprake is geweest van mogelijke belangenverstrengeling. De partij wil ook een stellingname van het college over de kwestie. Wat vinden B en W ervan als ambtenaren naast hun functie bij de gemeente, financieel belang hebben bij opdrachten waarbij zij op ambtelijk niveau bijvoorbeeld zelf betrokken zijn geweest? De BPA wil weten of ambtenaren die tevens een eigen bedrijf hebben momenteel nog steeds worden ingehuurd als externe partij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie