Uniek muzikaal jeugdtheater

30 januari 2013 om 00:00 Nieuws

Wekelijks krijgt een groep kinderen tussen de 4 en 12 jaar musicalles in basisschool De Breede Hei in Kattenbroek. De lessen worden verzorgd door Hella de Boer van Kidsmusical. In totaal geeft ze in Amersfoort en Leusden les aan zo’n 130 kinderen. Binnenkort begint ze met een bijzonder project waaraan alle Amersfoortse kinderen tussen 9 en 12 jaar mee kunnen doen. ,,Theater en harmoniemuziek gaan we combineren in één productie”, legt de musicaldocente uit. De kinderen die aan het toneelstuk ‘Kus me, ik ben (misschien) een Prins’ meedoen, zullen niet alleen dansen, zingen en acteren, maar maken ook zelf live-muziek. ,,Dat is iets wat vrijwel nooit gebeurt. Het opstarten van een cassetteband met muziek is veel makkelijker, maar nu zullen kinderen zingen, terwijl ze begeleid worden door een live orkest. Dat is voor alle kinderen een hele belevenis.”

AMERSFOORT - Begin februari start in Amersfoort een unieke samenwerking tussen jeugdtheater en een jeugdorkest. Tientallen kinderen gaan de komende maanden werken aan een heus muzikaal jeugdtheaterstuk. door André van der Velde

Elna Lerk, muziekdocente op De Breede Hei én dirigente van het jeugdorkest van de Koninklijke Amersfoortse Muziek Vereniging, knikt instemmend. ,,De muziek is dus niet zomaar niet oproepbaar, maar je moet samenwerken om ervoor te zorgen dat zang spel en muziek een vloeiende lijn vormen. Voor ons is deze samenwerking heel bijzonder omdat je als blaasorkest normaal niet zo snel met een andere discipline voor de jeugd samenwerkt. Dat maakt het uniek, zeker ook omdat het stuk speciaal voor de jeugd is geschreven.”

De ‘aanstichter’ van de samenwerking is Barnevelder Gert Bomhof van Kunstfactor. ,,Doel is de amateurkunst onder kinderen te promoten. Dus muziek, dans, kunst, theater enzovoort.”, legt Bomhof kort uit. Als adviseur muziek vroeg hij Don Duyns een kindertheaterstuk te schrijven. ,,Duyns liet zich inspireren door sprookjes uit alle windstreken en heeft een heerlijk, eigentijds en vlot verhaal met heel leuke liedjes geschreven. Zo bracht hij bijvoorbeeld Alibaba, Aladin en de veertig rovers samen met onder anderen Hans Grietje en een ‘evil’ kikker.” De muziek werd gecomponeerd door Jacob de Haan.

Het project is via Elna Lerk in Amersfoort terechtgekomen. ,,Ik kende Elna van andere projecten en zij speelde het balletje door naar Hella. Het is fantastisch dat zij het hebben opgepakt en ermee aan de slag gaan.” Voor Bomhof is het project een pilot. ,,We willen laten zien dat deze samenwerking mogelijk is. Het stuk bestaat straks en dan kan iedereen het ook uitvoeren.”

De première van ‘Kus me’ vindt plaats op zondag 7 juli in Icoon in Vathorst. Kort daarna volgt een tweede uitvoering. De repetities beginnen in de tweede week van februari. Voor de musical zoeken de twee initiatiefneemsters jong Amersfoorts talent. ,,Iedereen mag meedoen”, benadrukt De Boer. ,,Als je denkt dat je niet kunt dansen of zingen, moet je juist meedoen. Het is slechts een kwestie van oefenen.” Voor de harmonie zoekt Lerk hout- en koperblazers en slagwerkers. Wel geldt voor hen dat zij wel al moeten kunnen spelen.

u Aanmelden kan via dubbelriet@gmail.nl (muziek) en hella@kidsmusical.nl (musical). Zie ook www.kidsmusical.nl en www.kamv.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie