Begeleid wonen op maat

6 februari 2013 om 00:00 Ondernemend

In 2010 is Van Burgsteden begonnen met het opstarten van het eerste huis voor woonbegeleiding op maat. De anderen twee huizen volgden al snel. Een jaar geleden voegde Geurtsen zich bij Van Burgsteden en samen coördineren ze de huizen en begeleiden ze cliënten.

NIEUWLAND - ,,We willen ze klaarstomen voor de toekomst’’, zegt Marcel van Burgsteden. Hij doelt op de jongeren en jongvolwassenen met ASS, een stoornis beter bekend als autisme. Samen met Lesley Geurtsen en een vast team begeleidt hij jongeren in kleinschalige woonvormen onder de naam De WalBurgt. Op dit moment zijn er drie WalBurgt-huizen in Nieuwland en daar wonen in totaal negen jongeren. Een van de huizen is gericht op het begeleiden van jongvolwassen vrouwen.

De twee mannen kennen elkaar uit de jeugdzorg, waar ze allebei werkzaam waren. Van Burgsteden merkte dat de uitstroom voor jongeren uit de jeugdzorg niet goed geregeld was. ,,Er was weinig aansluiting’’, zegt hij. ,,Als de jongeren achttien jaar waren, was er vaak geen goede plek waar ze terecht konden om de woonbegeleiding te krijgen die ze nodig hadden. Die bieden wij.’’

Onder de begeleiding valt onder meer het bieden van structuur, het helpen bij de administratie en het vinden van een goede dagbesteding. De jongeren wordt door het vaste team, dat naast Van Burgsteden en Geurtsen ook bestaat uit Eva Kalshoven en Deborah Nokkert, structurele begeleiding geboden. ,,Het is belangrijk dat de cliënten steeds vaste gezichten zien’’, legt Van Burgsteden uit.

Het is ook niet voor niets dat is gekozen voor kleinschalige woonhuizen. ,,In onze huizen kunnen drie tot vier cliënten zelfstandig wonen’’, vertelt Geurtsen. ,,Dan kunnen we de jongeren genoeg aandacht geven en de cliënt individueel begeleiden. Het voelt huiselijk aan. Bij deze kleinschaligheid zijn er vaste aanspreekpunten. Dat geeft vertrouwen en structuur.’’De WalBurgt is AWBZ erkend. ,,Sinds oktober 2012’’, geeft Van Burgsteden aan. ,,We werken volgens de normen van de overheid. Ons streven is om in het tweede kwartaal van 2013 het HKZ-keurmerk gerealiseerd te hebben. Dan vallen we onder toezicht van de overheid met de garantie voor gekwalificeerde en goede zorgbegeleiding.’’ Voor de cliënten die bij De WalBurgt wonen is er geen tijdslimiet, ze mogen net zo lang blijven tot ze klaar zijn voor de volgende stap in hun leven. De eerste cliënt die is verhuisd houdt nog vaak contact. ,,Hij is erg betrokken en benieuwd hoe het met ons en zijn oude huisgenoten gaat’’, zegt Geurtsen glimlachend.

De WalBurgt

Kattenbroekerpoort 11

3824 DA Amersfoort

06-12420675

dewalburgt@gmail.com

www.dewalburgt.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie