‘De melodie blijft de leidraad’

23 januari 2013 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Topzangeres Mathilde Santing slaat een nieuwe weg in: na meer dan dertig jaar nummers van anderen te hebben gezongen komt ze nu met eigen liedjes. In samenwerking met muzikant en co-writer Ward Veenstra en pianist Marcus Olgers. Mathilde: ,,Ik ben nu vijftig jaar en besloot te doen wat ik echt wilde. En dat was niet mijn eigen dagboek schrijven maar mooie liedjes in het leven roepen. Sinds kort heb ik het allemaal op een rijtje en kan ik zeggen wat ik bedoel. Ik las namelijk in de krant iets over zanger David Byrne van The talking heads maar daar kom ik later in ons gesprek op terug.’’

door Ellen de Jong

Hoe verliep de samenwerking met Ward? ,,Hij zei elke keer: Ik kom een ideetje halen. Dan ging ik op straat lopen, want ik loop altijd melodieën te zingen op straat en als ik er een hoorde maakte ik er een paar woorden bij en zong die in op m’n telefoon en ging naar huis om er iets van te maken. Dan kwam hij en zong ik het in op zíjn telefoon. Op een gegeven moment hadden we vijftien schetsten! Afgelopen zomer kwamen we pas echt samen en probeerden liedjes te schrijven, op zo’n manier dat de luisteraar denkt: Dit doet ook iets met mij.”

Het overgrote thema van ‘Recital’ is ‘Binnen en Buiten’. ,,Dat heeft drie lijnen: de eerste is mijn liefdesleven, en de tweede lijn is dat als je altijd nee zegt op alles, altijd je hielen in het zand zet, dat dat ook je achilleshiel wordt. Als je ouder wordt ga je beseffen dat je toch eens van mening moet veranderen, want anders wordt je sterke kant je zwakke. De derde lijn is dat je dingen doet waarvan je niet in de gaten hebt dat je ze doet, omdat ze onderdrukt zijn.”

,,Op het podium liggen mijn teksten voor me, maar ik ben wellicht nog trotser op de melodieën dan op de teksten. Een melodie is wat mij betreft een van de mooiste maar ook een van de meest mysterieuze dingen van muziek. Die kan je meteen bij de kladden grijpen, je meteen ontroeren, en die kan je je hele leven ook herinneren.

En nu kom ik terug op David Byrne: Hij zegt terecht: mensen denken dat muziek emoties uitdrukt maar het is andersom. Muziek roept gevoelens op. Als je hoort wat ik geschreven heb zal je merken dat ik totaal open ben en eerlijk. Maar wel op mijn manier.’’

u 26 januari, 20.15 uur

Reserveren: www.deflint.nl of tel. 033-4229229

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie