Tanja Klip-Martin voorgedragen als nieuwe dijkgraaf

2 januari 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - Het algemeen bestuur van het Waterschap Vallei en Veluwe heeft op 2 januari besloten om Tanja Klip-Martin voor te dragen als dijkgraaf van het nieuwe waterschap Vallei en Veluwe. Met ingang van 1 januari 2013 zijn de waterschappen Vallei & Eem en Veluwe gefuseerd. Tijdens de eerste vergadering van het algemeen bestuur zijn dertig leden beëdigd door interim-dijkgraaf Gert Verwolf. Het nieuwe algemeen bestuur heeft het College van Heemraden gekozen, de begroting 2013 vastgesteld en unaniem ingestemd met de voordracht van Tanja Klip als dijkgraaf van het nieuwe waterschap.

Tanja Klip (1954) is op dit moment namens de VVD lid van het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe. Zij is sinds 2005 verantwoordelijk voor de portefeuille bodem, lucht en milieu, klimaat en energie, water en waterschappen en cultuur. Als gedeputeerde heeft Tanja Klip veel bestuurlijke ervaring en vanuit haar portefeuille veel affiniteit met water en waterschappen. Mevrouw Klip maakt op dit moment deel uit van een aantal adviescolleges aan het Kabinet zoals het Begeleidingscollege Planbureau voor de Leefomgeving, Mijnraad en Green Deal Board. Daarnaast maakt ze deel uit van het Bestuurlijk Platform Zoetwater in het kader van het Deltaprogramma.

De dijkgraaf is verantwoordelijk voor de bestuurlijke aansturing van het waterschap en voorzitter van het algemeen en dagelijks bestuur. De functie is vergelijkbaar met die van burgemeester in een gemeente. De dijkgraaf is het boegbeeld van de organisatie en behartigt de contacten met andere overheden, het bedrijfsleven en de burgers in het gebied.

Het algemeen bestuur van het waterschap staat unaniem achter de aanbeveling om Tanja Klip-Martin voor te dragen. Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland zal deze mede namens de provincies Utrecht en Overijssel doorgeleiden naar de Minister van Infrastructuur en Milieu. Uiteindelijk wordt de nieuwe dijkgraaf bij Koninklijk Besluit benoemd.

De vacature voor dijkgraaf is ontstaan door het vertrek van Annemarie Moons (dijkgraaf tot augustus 2012 van Waterschap Vallei & Eem) en de op handen zijnde pensionering van de huidige interim-dijkgraaf Gert Verwolf, die na ruim 12,5 jaar het waterschap in maart verlaat.

College van Heemraden

Het College van Dijkgraaf en Heemraden vormt het dagelijks bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe. In de eerste vergadering van het Algemeen Bestuur zijn de zes Heemraden gekozen: Mevrouw M.S. Brouwer (Water Natuurlijk), en de heren G.J. van den Brandhof (ChristenUnie), V. Doorn (VVD), D.J. Veldhuizen (LTO-Noord), J. Verhoef (CDA), B.J. van Vreeswijk (SGP).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie