INGEZONDEN: 'Officieel verzoek van de BPA aan de griffier van Amersfoort'

2 januari 2013 om 00:00 Nieuws

Geachte mevrouw Will van der Vlies,

Sinds 1 januari 2013 bent u de nieuwe griffier van Amersfoort. Hierbij maak ik u deelgenoot van de mening van de Burger Partij Amersfoort (BPA) over het volgende. En tevens vraag ik in een viertal vragen om uw reactie.

Het informateursadvies van de CDA informateur Jansen maakt melding van afspraken binnen de beoogde coalitie over het hanteren van een andere naam voor de Groep Van Vliet. Tijdens de persconferentie verklaarde de heer Jansen, dat deze afspraak door beoogde coalitiepartners is gemaakt en niet officieel is vastgelegd. Volgens de BPA is dit in strijd met de wetgeving, de Gemeentewet, de Kieswet en in het bijzonder ons Reglement van Orde (RvO) (artikel 6, lid 7). De bepalingen zijn glashelder, het officieel voeren van een andere naam is voor de Groep Van Vliet niet mogelijk. Wij zullen hier dan ook als BPA krachtig stelling tegen blijven nemen. Het eventueel medewerken van uw zijde aan een voorstel tot wijziging van het RvO op dit punt achten wij dan ook uit den boze.

Vraag 1:

Graag horen wij van u op welke manier u als griffier de in ieder geval in art. 6, lid 7 van het Reglement van Orde dwingend voorgeschreven regeling m.b.t. de tenaamstelling en overigens wettelijk vastgelegde grenzen gaat bewaken?

NB 1: het zou uitermate onwenselijk zijn indien in een officieel parlementair circuit de situatie ontstaat waarbij de kleinst mogelijke meerderheid om wille van de vorming van een gelegenheidscoalitie een fractie anders betitelt dan de formeel geldende (en ook enig toegestane) naam en een groot deel van de raad dit om principiële redenen weigert.

NB 2: Gezien het controversiële karakter verwacht de BPA van de griffier overigens dat zij geen rol vervult bij een eventueel voorstel tot verandering van het RvO en ook acht de BPA in dit verband de adviesfunctie van het Presidium zeer kwestieus en conflicterend.

Zeer navrant vindt de BPA dat de fractievoorzitter van de GVV de heer Smit (die ook nog eens deel uitmaakt van het Presidium!) op 18 december 2012 tijdens de raadsvergadering consequent weigerde de naam van onze partij ( de Burger Partij Amersfoort - BPA ) waaraan hij zijn raadszetel ontleent, weigerde uit te spreken. Hij sprak steeds over 'die andere partij'. Wij vinden dat deze houding van Smit conflicteert met zijn lidmaatschap van het Presidium. Een lidmaatschap dat vereist, mede onder verwijzing naar art. 2 van het Reglement van Orde dat hij boven de partijen staat en zich ook conform de democratisch vastgestelde regels gedraagt. Om dan zoals de heer Smit doet, tegen de wettelijke regels, in een zware nieuwe coalitievorming een punt te maken van een naamsverandering van zijn eigen groep, is niet meer en minder dan een gotspe.

Vraag 2:

Wij horen hier graag uw oordeel als griffier hierover en koppelen daar overigens de vraag aan of u bereid bent de heer Smit het bepaalde in art. 6, lid 7 RvO nog eens nadrukkelijk onder ogen te brengen.

Ook is naar de mening van de BPA de Griffier ( samen met de voorzitter van de Gemeenteraad ) verantwoordelijk voor een correcte schriftelijke vastlegging van wat er in de gemeenteraadsvergadering is besproken. In art. 35, lid 6 van het RvO is uw taak wat dat betreft nadrukkelijk vastgelegd.

Het is door voor ons nageslacht, maar ook voor de toehoorders op de publieke tribune en via Internet thuis totaal verwarrend (en ook volkomen onjuist) als het éne gemeenteraadslid spreekt over de BPA, het andere van "die andere partij". ( daar snapt later niemand iets meer van !)

Waar daarna het éne gemeenteraadslid spreekt over de Groep Van Vliet, en het volgende gemeenteraadslid over de politieke partij "Amersfoort Anders" ( die politieke vereniging bestaat volgens de Kamer van Koophandel helemaal niet in Amersfoort ) wordt de "verwarring" voor de toehoorders/buitenstaanders des te groter.

Vraag 3:

Voelt u zich verantwoordelijk voor een correct verloop van de Gemeenteraadsvergaderingen in Amersfoort en hoe gaat u dat vanaf heden invullen en concreet laten notuleren?

Zeer recent is Amersfoort ( de burgemeester ) vervelend in het nieuws geweest wegens "lekken" naar de AC.

Vraag 4:

Welke concrete maatregelen denkt u te gaan nemen m.b.t. het componeren/opstellen en later verspreiden van Vertrouwelijke en Geheime stukken binnen de Gemeenteraad, zodanig dat vertrouwelijkheid en geheimhouding ook nadrukkelijk worden gewaarborgd. ?

Afsluitend:

Wij verzoeken u de BPA opvattingen en ons verzoek om uw 'bewakings'actie, vanaf heden deel uit te laten maken van de dossieroverdracht van het griffierschap in Amersfoort.

In afwachting van uw reactie op onze vier vragen,

met goede groet,

namens de fractie van de Burger Partij Amersfoort (BPA)

Hans van Wegen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie