Leegstand onderweg naar De Zonnehof: Herma Petraeus

2 januari 2013 om 00:00 Nieuws

LEUSDERKWARTIER - Leegstand is een Amersfoortse kunstmanifestatie in Het Rietveldpaviljoen/De Zonnehof van 1 t/m 29 maart 2013. Er is een grote expositie, (etsen, schilderijen, ruimtelijk werk, installaties) en een avondprogramma (concert, lezingen en een discussieavond). Tien kunstenaars reageren in hun werk op het langdurig leegstaan van gebouwen.

Ogen zijn de spiegel van de ziel. De ziel van de geportretteerde, de ziel van een gebouw. Daar ligt voor Herma Petraeus de verbinding met het thema van de expositie. Zij schildert portretten. Portretten die de leegstaande Zonnehof gaan bezielen, maar voorlopig nog ingepakt staan in verhuisdozen. Ze staan te popelen om uitgepakt te worden.

Voor de expositie Leegstand in de Zonnehof: een stapel halfgeopende verhuisdozen, met daarin gedeeltelijk zichtbaar, geschilderde portretten ingepakt in bubbeltjesplastic. De bezoeker wordt uitgenodigd een werk naar keuze uit te pakken en op te hangen. Kunst hoort niet in dozen, en het Rietveldpaviljoen hoort niet zonder kunst. Een kaart met daarop een portret van Gerrit Rietveld zonder ogen, past hierbij.

Herma Petraeus heeft affiniteit met mensen bij wie het leven niet op rolletjes verloopt. Die kwetsbaar en sterk tegelijk zijn, en in staat zijn gebleken het beste uit zichzelf en het leven te halen. De koppen zijn markant, doorleefd, de ogen spreken. 'Mensen worden mooier en vaak ook wijzer naarmate er meer gebeurt in hun leven. Daarvoor hoef je niet per se oud te zijn' (Herma).

Een leegstaand gebouw verliest op den duur zijn ziel. Dat geldt ook voor het Rietveldpaviljoen op De Zonnehof, een gebouw dat Herma na aan het hart ligt. 'Mijn koppen kunnen die lege ruimte wel bemensen', 'van een ziel voorzien'(Herma).

Herma Petraeus schildert met acrylverf op doek. Naast haar eigen werk is het lesgeven een missie voor haar. Sinds 15 jaar geeft ze in haar eigen atelier, les aan basisschoolleerlingen (handvaardigheid), en aan middelbare scholieren en volwassenen(schilderen). Ze beperkt zich nu tot 1kindergroep, 2 tienergroepen en 1 groep voor volwassenen. Herma ziet het als haar missie cursisten te laten zien en ervaren hoe belangrijk kunst is. 'De wereld kan niet zonder cultuur; niet zonder kunst, architectuur en muziek'. (Herma). Ze wil de creativiteit van mensen prikkelen, opdat ze zelf oplossingen durven bedenken, en de voldoening van het zelf maken leren kennen.

Herma heeft diverse opleidingen en cursussen gevolgd (in kind- , jeugd- en gehandicaptenzorg, creatieve handvaardigheid, 3 jarige opleiding bij Elaine Vis), die haar instaat stellen de beide 'poten' van haar werk voortdurend te ontwikkelen: schilderen en lesgeven. Ze is lid van het PIT Kollektief en de Amersfoortse KunstKijkRoute.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie