SP zet vraagtekens bij informatie over schuldhulpverlening

31 december 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De SP wil weten waarom het college geen melding maakte van toename van 'nieuwe armoede' in Amersfoort. Uit publicaties in het AD/ Amersfoortse Courant blijkt dat in de stadsdelen met veel tweeverdieners het aantal bewoners met schulden toeneemt door werkloosheid en waardedaling van de eigen woning. Deze nieuwe groep doet steeds vaker een beroep op de schuldhulpverlening.

De SP-fractie vraagt zich af waarom het college in november nog aangaf in de gemeentelijke begroting 2013-2016 geen rekening te houden met een eventuele stijging van van de vraag naar hulpverlening. Het college stelde toen op vragen van de SP: ,,In de begroting is inderdaad geen rekening gehouden met een eventuele stijging van de vraag naar schuldhulpverlening. We zien op dit moment geen grotere druk op de schuldhulpverlening. Het aantal hulpvragen lijkt in 2012 niet te stijgen t.o.v. die in 2011. Ook de afgelopen jaren is in Amersfoort de hulpvraag minder gestegen dan het landelijke beeld laat zien. Wanneer in Amersfoort de komende jaren sprake is van een trendbreuk in de zin van een fors grotere hulpvraag, dan zal dat bij de discussie over de kadernota worden ingebracht."

De SP-fractie vraagt zich af of het college met deze beantwoording geen informatie heeft achtergehouden over de verschuiving van de categorieën hulpvragers, die volgens de publicaties wel degelijk waar te nemen is. De fractie stelt dat het begrotingsdebat dit najaar had 'kunnen en moeten gaan over de verwachte stijging van de hulpvraag bij tweeverdieners en huizenbezitters en de gevolgen die dit zou moeten hebben voor de inzet van de sociale reserve.

Ook had er gesproken moeten worden over de oorzaken van het geringer aantal cliënten uit de lage-inkomenswijken. ,,Hoe verhoudt zich dat tot bijvoorbeeld de stijging van 40 procent (sinds 1 januari 2012) meer aanvragen bij de voedselbank?" Ook op de categorieën ouderen en MBO-studenten met een toenemende schuldenproblematiek had meer ingezoomd moeten worden, vindt de SP.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie